Бронзена статуа од два метри висока која го покажува актерот како каубој со седло прицврстено над неговото рамо, беше откриена на пешачка улица во Будимпешта. Сето во присуство на двете ќерки на актер, кој е роден во Карло Пeдерсоли во 1929 година.

По смртта на Спенсер во јуни 2016 година, во 87 година од животот, скулпторката Сандра Taснади им предложи на градските власти на Будимпешта да му се оддаде почест на актерот. Властите на градот кој веќе имаат парк, кој го носи името на Спенсер го прифатија предлогот со ентузијазам.

Популарноста на Бад Спенсер лежи во филмовите, за кои, содржината, од комунистичките цензори беше оценета како прифатлива.

„Тоа беше Запад, слободата што не ни беше достапна“, беше кажано пред споменикот.

Бад Спенсер создаваше врска со унгарската публика, а тој претходно имаше успешна кариера и како пливач и ватерполиста, па затоа на отварањето на споменикот бил присутен и еден од неговите „најдобар пријатели“, унгарскиот ватерполист Ѓерѓ Карпати (83), кој е освојувач на олимписки медал.