Во поранешната индустриска област Симинген, четири поранешни резервоари за гас беа претворени во мини град и место за живеење. Во квартот Gasômetro во 1989 година биле сместени најголемите резервоари за складирање на гас во Европа, а истите биле реновирани 1999-2001. Познати инжињери сега таму создадоа модерна градска област притоа зачувувајки го надворешниот изглед на зградите.

Резервоарите во Виена се развиени во значајна населба и станале град во градот. Затворените објекти вклучуваат концертна сала за 3000 луѓе, театар, студентски дом, градски архив, трговски центар со околу 70 продавници и многу други погодности. Изградени се 800 aпартмани за 1600 постојани станари.

SHARE