За најмалку познатиот министер во новата влада „заслужен“ татко му

Покрај Булент Салиху кој што е член на централното раководство, најнепознат од сите министри во новата влада предложени од ДУИ е младиот  32 годишен Крешник Бектеши кој од вторник треба да го води ресорот економија.

Изборот на овој економист кој е роден во 1985 година а дипломирал на Универзитетот Шефилд во Велика Британија, како што пишува во неговата биографија, предизвикало најголемо негодување кај членовите на централното претседателство на ДУИ.

Причината за незадоволството е што членови на партијата сметаат дека Бектеши кој е од Кичевско станува министер пред се поради другарските односи меѓу лидерот Али Ахмети и неговиот татко.

Благодарение на нивното долгогодишно пријателство Бектеши предходно во владата на Никола Груевски најпрвин бил испратен за економски промотор во Брисел а потоа на истата позиција и во Берн, Швајцарија.

На Бектеши му се забележува дека не ги минал неопходните партиските филтри и дека преку ред добил функција иако во партијата немаат забелешки за неговата стручност и образование.

На почетокот на својата кариера Бектеши работел и во Агенцијата за странски инвестиции на Република Македонија.

Бектеши е оженет и има една ќерка.