Научниците велат дека е збунувачко исчезнување на тасманискиот тигар од областа на континентална Австралија и дека истото најверојатно било предизвикано од климатските промени, а не од ловците Абориџини или од австралиски диви кучиња.

Ова мистериозно животно некогаш беше распространето низ цела Австралија, но беше истребено. Познатиот тигар живеел во Тасманија до 1936 година, кога последниот примерок умрел во зоолошката градина Хобарт.

Постојат две теории за тоа зошто исчезнал тасманискиот тигар, наречен куче со црни ленти.

Првиот сугерира дека тасманискиот тигар ја загубил „битката“ со австралиското диво куче – динго, во борба за живеалиште и плен. Најголемиот против аргумент за оваа теорија е фактот дека дингото никогаш не живеело во Тасманија, каде што тигарот преживеал околу осумдесет години.

Друга теорија сугерира дека виновниците се ловците од домородното племе Абориџини.