Македонија четврта во светот според невработеноста кај младите

Според стапката на невработеност на млади лица од 53,9 проценти, Македонија се наоѓа на четвртото место во светот меѓу 135 земји опфатени со рангирањето.

Неприкосновено прва во овој поглед е Босна и Херцеговина со дури 62 отсто невработени млади лица, второто место го делат Грција и Косово со по 55,3 отсто, а зад Македонија се Шпанија со 53,2 отсто, Јужноафриканска Република со 51,5 отсто, Србија со 51,1 отсто, Хрватска со 43,1 отсто, Тунис со 42,3 отсто итн.