Актуелните (политички) случуваа во државата најдоа место во маските и во паролите и на годинашниот Вевчански карневал.

Името на државата, притворите за 27 април, договорот со Бугарија, барањето од МПЦ до БПЦ за црква-мајка, двојазичноста, загадувањето беа дел од темите што беа инспирирација за василичарите на годинашниот карневал.

„Македонците не се терористи“, „Каква влада, таков василичар“ беа дел од пораките на паролите.