Мицотакис: Не е само името…

Секој предлог за името на поранешната југословенска Република Македонија (ПЈРМ) треба да ги реши сите три аспекти на спорот, рече синоќа водачот на Неа демократија, Киријакос Мицотакис, за време на посетата на Јаница.

„Секое решение за кое се расправа околу ова прашање мора да ги вклучи сите аспекти на овој голем проблем“, рече тој, потсетувајќи на „црвените линии“ поставени од претходната влада на НД на самитот на НАТО во Букурешт во 2008 година.

„Не е само името – името е едно од трите прашања. Второто е употребата на името, она што го нарекуваме erga omnes. Ова значи дека секој треба да го користи истото име, не само во билатерала (Грција-БЈРМ).

Трето е проблемот на иредентизмот и неприфатливите тврдења со мапи, статуи, имиња и обид за киднапирање на нашата историја и историското наследство на Македонија. Ова не може да се прифати“, додаде тој.