Уставниот суд на Република Македонија констатирал дека функцијата потпретседател на Влада не постои во правниот поредок на Република Македонија и поради тоа е донесена одлука да се укине коефициентот со кој се пресметува платата на петте вицепремиери, Кочо Анѓушев, Радмила Шеќеринска, Оливер Спасовски, Бујар Османи и Хазби Лика, дознава „Фокус“.

Вицепремиерите сега земаат по приближно 150 евра помала плата од премиерот Зоран Заев.

Платата на Османи, Лика, Шекеринска, Анѓушев и Спасовски изнесува 1.156 евра.

Во иднина, нивната плата ќе се пресметува по помал коефицинт отколку досега.

Целиот текст на „Фокус“ тука.

SHARE