Во 1984 година група музичари, и тоа светски најпознатите, пред празникот го создадоа големиот хит „Do they Know it’s Christmas“ кој се уште ја има свежината и тежината, и се однесува на сите ситуации иако „Band Aid“ пред 34 години беше составен да им помогне на сиромашните и гладните во Африка.
Стинг, Боно, Џорџ Мајкл и плејада врвни музичари се дел од проектот кој подоцна организираше и концерти, и собра милиони за химанитарни цели.