Скелетот на влакнест мамут стар 15 илјади години ќе бидат понуден за продажба на аукција следниот месец во францускиот Лион. Целиот скелет е висок над три метри и се нуди на продажба со два метри долга кожа тешка околу 160 килограми, изјави Ерик Микелер, член на Европската експертска комора и советник за убава уметност. Потенцијалните купувачи на скелетот, чија вредност се проценува од 450.000 до 490.000 евра, би можеле да бидат претставници на природни историски музеи, здруженија или приватни колекционери и компании.

Аукционерот Клод Агит потсетува дека мамутскиот скелет бил продаден во 2006 година за 150.000 евра. Фосилните остатоци од мамутот беа пронајдени на почетокот на минатиот век кога ги ископале темелите на денешниот загребски театар. Во овие области, ова гигантско животно живеело во времето на плеистоценот, а изумрело на крајот од последното „ледено“ доба пред 15.000 години.