Астрономите открија нова планета „Рос 128 б“ (Рос), големина слична на Земјата, која трае помалку од 10 дена.

Планетата, за моментов е втора најблизка до системот на Сонцето,и изнесува 11 светлосни години, а температурата на почвата може да биде слична на онаа на Земјата.

„Рос 128 б“ е многу близу до својата ѕвезда, поради што има кратка орбита, но не е изложена на високи температури, бидејќи ѕвездата е ладена и не се емитува зрачење. Ова се добри вести за оние што бараат вонземски живот.

Научниците веруваат дека планетата е на границата на зона која се смета за населена.

Тимот на астрономите од Универзитетот во Гренобл открија нова планета од Обсерваторијата Чиле, а откритието беше објавено денес.