За време на вчерашната посета во Јанина, каде што присуствуваше на церемонијата по повод одбележувањето на 105-годишнината од ослободувањето на градот од османлиското владеење, претседателот на Република Грција, Прокопис Павлопулос, испрати јасни и строги пораки до Македонија и до Турција.

Качен на тенк, грчкиот претседател ги повика соседните земји да го почитуваат меѓународното и европското право.

„Ние Грците сме народ и нација на мир и демократија, знаеме како да се браниме кога е потребно и против сите… Грција е мирна сила која ги почитува своите пријатели, но никогаш не се плашеше од своите непријатели, а нејзините вооружени сили се во позиција да го докажат тоа во секое време“, порача Павлопулос.

Во врска со тековните преговори со Македонија околу името, грчкиот претседател истакна дека Грција ја поддржува европската перспектива на соседната земја и НАТО, но нема да толерира иредентизам.

„Името што сакаат да го користат и кое е и во нивниот Устав е име што брутално ја фалсификува историјата и поради тоа зрачи со ирационалност, не е во согласност со меѓународното право, со Повелбата на НАТО и со европското законодавство“.

Павлопулос ја повика Македонија да ја почитува историјата и да го ревидира својот Устав за да се приклучи кон Европска унија и НАТО.

Коментирајќи го вмешувањето на Турција околу идното име на Македонија, грчкиот претседател порача дека „на нашите соседи не им се потребни адвокати, а ако имаат такви, не им прават добро“.

Павлопулос во врска со затегнатоста во Егејско Море нагласи дека Турција мора да ги почитува Договорот од Лозана и Законот за море.

 

1 Коментар

 1. ДИМЧЕ – СМИЛЕВО 1903 ДАМЕ ГРУЕВ

  Дали знае што зборува претседателот на Република Грција, Прокопис Павлопулос?

  Колку глупава диктаторска изјава. Навистина со таквата изјава докажува дека е еден од најглупавите претседатели во светот кој несиго знае своето потекло, тој продолжува да треси клупости кажувајќи дека нема да толерира иредентизам, докажува пред светот дека вештачката држава Грција била мирољубива демократска земја. Со таквата изјава докажува дека е голем гомнар кој живее во едно гомнарско општество.

  Павлопулос,Павлопулос лајнару ајде објасни им на светската јавност што е тоа мирољубива и што е тоа демократија?

  Таа вашата вештачка створевина која ја нарекувате Грција, во неа никогаш не постоела демократија ниту била мирољубива, вашето мирољубие и вашата демократија е само перде поставено пред очите на светската јавност, за да не можат да видат каков терор се прави позади тоа перде врз напатениот Македонски народ. Вашата грчка мирољубивост е да вршите терор врз Македонците со најзвиреп начин, а тоа се сотои со насилство да ја поништите Македонската Нација.

  Од Македонска Мајчинска утроба деца вадевте,
  На бајонети ги нижевте,
  Како тутун лист по лист што се ниже.
  Дали та е вашата мирољубива демократија?
  Дали тоа ви го одобруваше Европа?

  На Македонци глави им отсекувавте,
  На јавни места ги поставувавте,
  Македонци заплашувавте.
  Дали та е вашата мирољубива демократија?
  Дали тоа ви го одобруваше Европа?

  Нацистичко фашистичка тактика употрбувавте,
  Македонски Дечина во вагони поставувавте,
  Од македонски домови ги истребувавте,
  Во други земји ги растуравте,
  За денес да се мајтапите,
  Лаги околу светот да растурате,
  Лажно да докажувате,
  Со сила Македонец заплашувате
  Од Македонска Нација да ги откажувате.

  Павлопулос, Павлопулос смрдлива козо го најдовте Зоран глупавиот кој и самиот не знае кој е и што е, му покажавте некоја пара, тој за пара се ќе видаде и се ќе ви потпижа, навистина парата го прави добродушен.
  Павлопулос, Павлопулос дали Зоран глупавиот ќе покаже добродушност да ви ја даде неговата жена за да ја погрчите?

  Браќа и Сестри Македонци читајте, анализирајтеги сите изјави а сето тоа ќе ви потпомогне да добиете јасна слика каде ја внесе Македонија зорановата раскапана СДС_ова машинерија.

  СДС_овата зоранова јалова политика ги храни и ги потикнува грчките, бугарските, косовските и албанските претензиикон кон Македонија. Зорановата гнасна политика ќе ја распарчи Република Македонија која ќе биде поделена помеѓу албанија и бугарија, а Македонската Нација со нејзиниот македонски јазик ќе го снема за секогаш.

  За да се спречи таквата катастрофа, Македонците мора да се разбудат без разлика каде и да се најдуваат, затоа се потребнимасовни протести на секаде на оваа земјина површина.

  Прекин на преговори и договори за името.
  Прекун на двојазичноста и двонационалноста во Македонија.
  Оштра казна за сите оние кои посегаат по македонските споменици.
  Оштра казна за сите оние кои посегаат по македонските учебници и за оние кои чепкаат во македонската историја.

  Даме Груев кажал: – Нема слобода без револуционерна борба.

  За да се случи сето тоа, потребно е Македонскиот народ да се обедини.

  Обединети Македонци Во Обединета православна Македонија.

  Димче Дамевски – 23 Февруари 2018 година.

Comments are closed.