Една ретка ајкула беше фатена при работа на проект на ЕУ за „минимизирање на несаканите последици од комерцијалниот риболов“. Локалните лисабонски медиуми објавија дека научниците во Португалскиот институт за море и атмосфера ја нарекле ајкула „жив фосил“, бидејќи остатоци од сличните ајкули датираат од пред околу 80 милиони години.
Ајкула долга 1,5 метри е фатена на длабочина од 700 метри во близина на пристаништето Портимао.

Телото на ајкула, движењата како на змија и перки слични на орел ги инспирираа приказните на морнарите за морски змии. Професорот Маргарида Кастро од Универзитетот во Алгарве изјави дека ајкулата го добило своето име и поради 300 заби кои и дозволуваат да „ги блокира рибите и другите животни“.