Во Париз вчера дојде до судири меѓу полицијата и десетици црни африкански демонстранти на железничка станица. Тие претходно учествуваа во протест поради смртта на еден млад обоен човек минатиот месец, кој наводно починал кусо време по апсењето.

Демонстрантите се сомневаат дека употребата на сила од страна на полицијата може да била причината за смрт.

Масар Д., чие полно име не беше откриено, починал откако поминал една недела во кома. Тој, наводно, претрпел срцев удар додека бил уапсен од страна на полицијата на 9 ноември.

Масар Д. бил млад Шпанец од камерунско потекло.