Далеку на замрзнатото и напуштено северно копно од нашата планета, има многу тајни. Само храбри луѓе решаваат да одат таму за авантура, а можеби само најхрабрите откриваат некои интересни работи. Во крајниот студен Арктик, на рускиот остров Шамп, група истражувачи пронашле десетици мистериозни камења во облик на топка. Овие совршено кружни сфери може да се најдат низ островот, како да се дрвја.

Глечерите се растураат поради сонцето и зголемувањето на температурите, а повеќе од овие енигматични сфери укажуваат на тоа. Тоа е совшено место за истражување на камењата што не се наоѓаат неколку илјади километри од најблиското населено место.

Австрискиот геолог Сеп Фридхубер вели дека тоа веројатно е за цементирање. Долготраен процес со кој минералите се депонираат околу заедничкото јадро. Најчесто се појавуваат околу органски материјал, лисја или школки, а потоа седиментите лесно се собираат околу ова органско јадро. Тие можат да доаѓаат во разни облици, но честопати се неправилни топки, па затоа го имаат името „топка“.