Филмска сцена што најдобро ја опишува Македонија денеска

Антологиската сцена во филмот „Денови на искушение“, во која Петре Прличко зборува за македонската револуција, најдобро ја опишува состојбата во Македонија денеска.

Филмот е снимен според книгата „Црнила“ на Коле Чашуле, а го режира Бранко Гапо во 1965 година.

Зборува за македонската емиграција во Софија на почетокот на 20. век и за начинот на кој е убиен Ѓорче Петров.

Сцената започнува на 59:45 минути.

1 Коментар

  1. Ясно е че тия артисти хал хабер си нямат от кодифициран македонски език. Горките. Младите требва с надписи да го гледат този филм. 🙂

Оставете коментар