Пронајдените фосилни стапалки со три прста долги 57 сантиметри покажуваат дека огромен диносаурус месојадец живеел во јужните делови на Африка пред 200 милиони години, во време кога повеќето предатори диносауруси биле на средна висина.
Научниците ги опишуваа трагите од античкото корито во Лесото и проценуваат дека диносаурсите кои што се нарекуваат Kajentapus ambroholohali биле долги околу 9 метри.

Не се пронајдени фосилни коски, но самите отпечатоци го потврдуваат постоењето на животните. Истражувачите заклучиле дека ова е огромен theropods, месојадец со две нозе од групата на диносауруси, кои подоцна му припаѓале на гигантски Tyrannosaurus и Giganotosaurus.

Kajentapus живеел во раниот Јура периодот веднаш по масовното истребување на грабливи рептили кои живееле во претходниот период Тријас кога за прв пат се појавиле диносаурусите.

„Нашето откритие ја потврдува хипотезата дека theropods станале големи релативно рано во својата еволуција, но очигледно не пред истекот на времето што го означува преминот од тријаски во Јура“, вели палеонтологот Фабиен Кнол од Велика Британија при Универзитетот во Манчестер.

SHARE