Актуелниот претседател на ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски, да го исполни ветувањето и,да го официјализира фракционерството во партијата а тоа да се направи со усогласување на статутот со статутите на сестринските партии од Европската народна партија,бараат ФРОДЕМ и Иницијативата за реформи во опозициската партија,

Тие од денеска најавија дела ќе делуваа заеднички и како фракција на ВМРО-ДПМНЕ.

Иницијаторите на фракцијата, како што пренсе „Телма“ не открија кои пратеници се на нивна страна, но велат дека, зад нив стоеле голем број од месните комитети и општинските организации кои бараат да се формира тело што ќе се спротивстави на партиското раководство.

Во овој момент, статутот на ВМРО ДПМНЕ не предвидува фракционерско делување внатре во партијата.

 

 

1 Коментар

 1. НИКОЛА ДИМИТРОВ да научи да прави разлика помеѓу региoн и држава

  Димитров: ,,Не може Македонија да биде само Грчка, бидејќи не е, и не може Македонија да биде само наша, бидејќи не е, географскиот регион е голем и има три држави”

  1). Република Македонија се однесува на правно и политички дефинирана територија, која е различна од регионот Македонија кој не е меѓународнo правен субејкт.

  2). Република Македонија е име на меѓународнo правен субјект со јасно дефинирани граници.

  3). Во 1992 година Република Македонија аплицирала за членство во ООН како држава со јасно дефинирана територија.

  4). Суверенитетот на Република Македонија се однесува не само на правно дефинирана територија (територијална јурисдикција) туку и на народот односно граѓаните кои живеат на таа територија и се под јурисдикција на државата Република Македонија.

Comments are closed.