Џамбаски: Да нема граница меѓу Охрид и Црното море

„Нашата лична политичка задача ќе биде завршена кога ќе биде демонтирана границата на Деве Баир“, изјавил бугарскиот европратеник Ангел Џамбаски.

Според него, најголем политички успех за Бугарија ќе биде меѓу Охрид и Црното Море да нема граница.

Во емисија за за Бугарското национално радио, Џамбазки оценува дека најдобро е за Бугарија, новото име на Македонија да биде Нова Македонија, а Грција ќе нема основа за претензии.

Според Џамбазки за Грција прашањето не е во името на Македонија: Тоа е нивна маска, нивната битка против Македонија, за да не се отвора прашањето за составот на населението во, како што го нарекуваме ние Бугарите, Беломорието.

Најдобро име за Бугарија е Нова Македонија, рекол уште Джамбазки и додал дека потпишувањето на Договорот за пријателство со Македонија „ја разнесе антибугарската теза на македонизмот – како антибугарска, пробелградска доктрина“, пренесуваат бугарски медиуми..

2 Коментари

  1. Кога ќе ни го вратите окупираниот Пирински дел на Македонија, кога Албанија ќе ни го врати окупираниот Епирски дел на Македонија, кога Косово и Србија ќе ни го вратат Дарданскиот дел на Македонија, кога Грција ќе ни го врати Егејскиот дел на Македонија, ете тогаш правичноста и правдата ќе бидат спроведени и дури тогаш официјално Македонија ќе е тоа што е – Македонија!

  2. Makedonije je krenula u nevreme da rešava nacionalno pitanje za rad nekih Evropskih vrednosti.
    Rezultat će biti paravan za Makedoniju.
    Makedonija treba da se okrene posrnuloj ekonomiji a da ime ostavi za bolja vremena. Jer gora od ovih nema. Što reč veliki Njegoš:
    Prijatelja niđe a bog visoko.

Comments are closed.