Агатангел до Мицкоски: Помогнете им на Македонците да се спасат од самоуништување

Одговорноста за ова што ни се случува е сечија, ова е ноторен факт. Но, факт е и тоа дека и покрај сите притисоци, закани и уцени. самосвеста и нагонот за преживување на македонскиот народ е на високо и завидно ниво, смета Владиката Повардарски, Агатангел.

Единственото нешто кое во моментов му фали на народот е чесно и искрено водство, кое ќе ги спои и сублимира народните повици, а потоа правилно ќе ги здружи, насочи и генерира во моќна и незаобиколна сила и енергија која ќе го крепи и во иднина ќе му биде пулсот во крвотокот на Македонецот.

„Вие, г. Мицковски, ја имате таа шанса и таа историска одговорност, да бидете водачот на народот, кој без патетично калкулирање и политизирање, ќе застанете во првите редови на македонскиот национален непокор. Македонскиот народ во моментов нема многу опции на располагање. Нему му преостанува единствено можноста самиот да се организира и да го спречи обидот за негово целосно уништување“, повика Владиката.

Владиката Агатангел констатира и дека по поминати 125 години од основањето на ВМРО, македонскиот народ сè уште е емотивно поврзан со идеите, залагањата и дејствувањето на првенците на оваа семакедонска организација. ВМРО е цврстиот темел и основниот носечки столб на целокупната национална борба за македонската правда и вистина.

2 Коментари

  1. Е Владико да сте ми живи и здрави уште години сто!
    Ми забранија да пишувам коментари-размисли и ставови на сите медиуми, уште овој за сега е слободен, ама не се залажувам дека уште долго ќе опстане. На еден портаљ, пред повеќе месеци се трудев да објаснам дека е инфантилно да се очекува од “овците“ самите да се организираат и да се одбранат од глутница хиени. Од сите (и тиранска вљаст и тиранска опозиција) бев напаѓан дека не е така дека народот бил умен и мудар дека самиот ќе си се избори. Или не го знаат монструмот со кој си имаат работа или пак се со ограничен интелектуален капацитет или пак што е многу поверојатно се квислинзи.
    Подобро до Вас да сум ги упатил пораките затоа што Вашиот глас се слуша надалеку, гледам дека и Вие го мислите истото, затоа треба уште еднаш да се повтори:::::
    ““““… во моментов му фали на народот е чесно и искрено водство, кое ќе ги спои и сублимира народните повици, а потоа правилно ќе ги здружи, насочи и генерира во моќна и незаобиколна сила и енергија која ќе го крепи и во иднина ќе му биде пулсот во крвотокот на Македонецот “““““

  2. Абе луд попе! Можеби планот на Господ е македонскиот народ, како што ти велиш : „ целосно да биде уништен“. Што ти се мешаш во божјите планови и бараш Мицкоски да го спасел народот? Ќути си и остави го Господ да одлучи кој и каде ќе го води македонскиот народ. Не е твоја работа.

Оставете Коментар