Атанасовски: Македонците постојат од 1944 година

Македонскиот историчар Благојче Атанасовски бара да ја прифатиме бугарската верзија на нашата историја за да биде се во ред со Бугарија.

“И само доколку македонските интелектуалци, историчари, политичари и македонскиот народ, ја прифатат историската вистина, дека македонската политичка нација е создадена во 1944 година, како сплет на геополитичките околности и услови, и дека пред тоа историските дејци, револуционери, интелектуалци и учени, се тесно поврзани и испреплетени со бугарското национално ткиво, ние можеме да се најдеме на половина пат и да разговараме како два цивилизирани соседи”, вели историчарот Благојче Атанасовски во својата колумна за трибуна.мк.

4 Коментари

  1. Od takvi kakov sto si ti Makedonija strada, Bugari se bugari, Makedonci se Makedonci. Makedonija ima ima istoriski pat od 3000 I poveke godini Bugarija ima istoriski pat od nekolku stotini godini. Kako e mozxno da bugarite se postara I osnovna nacija koga tie ne postoele dodeka Makedonija bese drzava a Makedoncite narod pocituvan od togasnite drzavi. I ti sega mocko za da ne se lutime so bugarite da mu ja dademe Makedonskata Istorija na poklon, a be idioutu nie ne barame nisto od niv I nie znaeme sto e bugarsko a sto makedonski I taka ke bide..

Comments are closed.