Црвенковски уште во 2008 дал идеја за референдумско прашање

Поранешниот претседател Бранко Црвенковски уште во 2008 година ги дал контурите како би изгледало референдумското прашање во случај на постигнување на договор за името со Грција околу што, тој лично се сомневал.

Во тајниот допис од американската амбасада, а потпишан од тогашната амбасадорка Џилиен Миловенивиќ, објавен вчера од Викиликс, меѓу другото се вели:

„Црвенковски,исто така, е загрижен дека дури и во неверојатен случај Караманлис (грчки премиер 2000-2009) да прифати разумен предлог за името (1) Груевски ќе побегне од одговорност за склучување на договорот и (2) ако не успее да избегне одговорност ќе оди на референдум БЕЗ препорака јавноста да гласа.

Резултатот од референдумот би бил помогнат со повеќепартиска поддршка во Македонија, но (референдумот) навистина ќе зависи од прашањето.

Тие ќе добијат “за” ако прашањето е:

„Дали сакате да влеземе во НАТО и да почнеме преговори со ЕУ? под името Република (Северна) МК?“

Ќе пропадне, ако прашањето е „дали сакате да го предадеме уставно име во корист на … “

(3) Груевски не гледа на ЕУ и на НАТО како доволно висок приоритет за да ризикува поддршка на одлука или референдумско да.

Во анализата на разговорите со тогашниот претседател Бранко Црвенковски, американската амбасада вели дека за претседателот е неприфатлива употреба на можното ново име за целосна меѓународна комуникација (предложено од посредникот Нимиц), како и дека е апсолутно смешна идејата за каква и да е формулација која би ги присилувала Македонците самите да се нарекуваат било како поинаку.

„Едно е да се дискутира како другите ќе ја нарекуваат Македонија и во кои случаи, но сосема друго и сосема неразумно е да се дискутира за диктат за тоа како Македонците се нарекуваат самите себе си“, рекол тогаш Црвенковски.

Што се однесува до македонската нација и јазикот, Црвенковски сметал дека е добра идејата тоа прашање да го реши Советот за безбедност на ОН со некаков апендикс), со што Грција би си го спасила образот.

3 Коментари

 1. Се потврдува дека РЕШЕНИЕ за ИМЕТО со Грција НЕ ПОСТОЈИ!
  Државното име не е и НЕ МОЖЕ да биде предмет на меѓународен СПОР или „разлика”, туку може да биде само предмет на меѓународното признавање, како во случај со нашата држава! (Ние не сме признати во ОН под РМ, туку под БЈРМ).
  Уставното име треба да биде признаено од ООН, со резолуцијата со која се продолжува членството во ООН под Република Македонија!

  • Сите генерации на Македонски политичари од 1993. веруваа во утопија дека ке постигнат “решението” без ERGA OMNES!! Но тоа беше ЗАБЛУДА! ГОЛЕМА ЗАБЛУДА!!
   И самата рез. 817. подразбира ERGA OMNES!! И поради тоа, таквата препорака е ПРАВНО ДЕФЕКТНА! Споровите за државни ИМИЊА не може да постојат! Формулацијата на 817, беше потоа прифатена и во 47/225 на ГС на ООН, и така се проблематизира нешто што не може да се доведува во прашање, а тоа е ИМЕТО и со името и НАЦИОНАЛНИОТ ИДЕНТИТЕТ!
   Јас И.Ј. уште од почеток 1993. приметив дека рез. 817, 845, како и 47/225 имаат правно проблематични димензии!!
   UNGA 1993. Decides to admit the State whose application is contained in document
   A/47/876-S/25147 to membership in the United Nations, this State being
   provisionally referred to for all purposes within the United Nations as “the
   former Yugoslav Republic of Macedonia” pending settlement of the difference
   that has arisen over the name of the State.
   Since there could be no differences between states over their NAMES, its illegal to make statement as : ” pending settlement of the difference
   that has arisen over the name of the State.”!
   A Difference??!!
   Over the Name!???

 2. Со реѕ. 817 и 225 е направено ФЛАГРАНТНОТО кршење на меѓународно право, а резултатот е идиотската ирационална спогодба – договор од Преспа! Сите треба да бојкотираме нелегален референдум со нелегитимен и нелегален обид за промена на Името преку една меѓународна спогодба, која е договор за бришење идентитет на една нација досега невиден во цивилизираниот свет.

Оставете Коментар