Данска и Австрија сакаат Балканот да стане „мигрантски камп“

Loading...

Можноста за отворање мигрантски кампови на Балканот била една од темите за која разговарале лидерите на земјите члени на ЕУ на Самитот ЕУ-Западен Балкан во Софија.

Идејата била да се се спречат бегалците и мигрантите да влегуваат на територијата на Унијата, објави францускиот весник „Монд“, пренесе МИА.

Тоа би биле еден вид кампови каде ќе се задржуваат мигрантите кои немаат право на азил, а не можат брзо да бидат вратени назад, а идејата потекнала од евроскептичните и антимигрантски настроени влади на Данска и Австрија.

На 5 јуни, данскиот премиер Расмусен најавил разговори со австрискиот колега Себастијан Курц, чија земја на 1 јули го презема претседавањато со Унијата, за создавање нов систем за азил во ЕУ, чија централна точка би било „отворање заеднички центри за прием и протерување“.

Иако Расмусен не кажал јавно каде би се отвориле тие кампови, францускиот весник „од сигурни извори“ дознава дека се мислело на Албанија или на Косово.

Данскиот премиер изјавил дека е „во контакт и со други европски лидери“ и дека е „оптимист“ за проектот.

„Монд“ тврди дека на Самитот во Софија на 17 мај помеѓу 28-те земји членки и пет држави од Западниот Балкан, плановите на Виена и на Копенхаген им биле презентирани и на другите земји членки на ЕУ, но не наишол на одобрување.