Димитров: Да не се прави политика врз историски прашања

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, во интервју за 24 Телевизија, меѓу другото, проговори и за зачестените реакции од бугарски политичари и историчари по изјавата на премиерот Зоран Заев за македoнскиот карактер на Илинденското востание.

„Дали може Илинденското востание да биде македонско во Република Македонија, а бугарско во Република Бугарија и дали се тие комплементарни, дали можеме да најдеме начин тоа да го споделиме?

Колку помалку комплекси имаме и колку поголема самодоверба имаме денеска за тоа кои сме, толку полесно ќе можеме овие прашања да ги решаваме. Меѓутоа на вакви прашања не смее да се прави дневна политика. “ рече Димитров каако што пренесува +Инфо.

3 Коментари

  1. Pa site dosegasni dejnosti koi gi imas kako minister za nadvoresna politika i pregovaranja, dogovori vo sustina se za Makedonskata istorija i brisenje na makedonskiot narod. Sega ti tekna ? Ili kupuvas vreme dodeka zrtvata nema da postoe….. i bide predmet na ” politikata ” na raat ke si bidete

Comments are closed.