„И јас и мојот пријател Никос Коцијас сме убедени дека она што го правиме е инвестирање во нашето пријателство, бидејќи ние сме природни сојузници. Со правилна политика, за неколку години сите дилеми ќе исчезнат и сите ќе се прашуваме како тоа не беше сторено на почетокот на деведесеттите години и зошто оставивм цела една генерација да биде подложена на овој спор“ вели шефот на македонската дипломатија Никола Димитров во интервју за Независната балканска новинска агенција (ИБНА)

„Убеден сум дека договорот ќе бидат прифатен од нашииот народ бидејќи, кога сме на големи историска крстопати, ние правиме мудри одлуки. Исто така сум убеден дека дури и оние кои, од двете страни, се противат на договорот , од историска перспектива , ќе прифатат дека ова е важен чекор напред, бидејќи ќе има многу придобивки. Ние сме соседи, овој факт не може да се промени, историјата не може да се промени, но можеме да влијаеме на нашата иднина и да ја направиме подобра“

Во врска со реакциите во Грција за користењето на терминот „Македонци“ и „македонски“, Димитров рече дека „двете земји во Европа и во 2018 година може да се договорат за тоа, затоа што во Грција, кога се вели дека некој е македонец, тоа се однесува на старата хеленската култура и на локалниот (северната Грција) регион Македонија“, а кога се зборува за македонци во ниванта земја се мисли на нешто друго, рекол Димитров.

„Зошто е тоа проблем? Правото на самоопределување е нешто што не може да се оспори во 21 век во Европа“ вели Димитров. Според него, македонскиот јазик“ е јужнословенски јазик, и така се наведува во договрот.

Да потсетиме, пред два дена, гршкиот министер за одбрана Панос Каменос илидерот на опозицијата Кирјакос Мицитакис изјавија дека користењето на зборвите ;акедонец, македонски нација и јазик се провокација за грчкиот народ.

Каменос: Заев и Димитров го вознемируваат грчкиот народ

 

 

5 Коментари

 1. Димитров повторно манипулира и претпоставува дека народот лесно ќе го излаже.
  Тн. Договорот од Преспа е најголема национална брука! Брука од историски светски размери.
  Признавањето на името во ОН е единствен начин проблемот да се реши на достоинствен начин за Македонија, а дека секаков компромис од етичка и политичка гледна точка е невозможен и неприфатлив, затоа што достоинствено политичко решение со Грција не постои.
  На прашање од Нимиц до Гутереш, по потпишувањето во Преспа, да ли да се оди во Советот за Безбедност на ООН, да се донесе НОВА РЕЗОЛУЦИЈА на Советот, Гутереш одговори дека прашањето не е од таков карактер! Имено не е БЕЗБЕДНОСНО! И да додам на ова: Никогаш не беше безбедносното прашање!!
  Најбитно за нас е што треба да се прави разлика меѓу препорака и одлука на ОН. Резолуцијата 817 е само препорака, и не е задолжителна за Генералното собрание на ОН. Препорака за прием никогаш нема безбедносен карактер, во спротивно кандидатот Македонија /ПЈРМ никогаш немаше да биде примен во ОН.
  Но, нашиве не прават разлика меѓу препорака и одлука и лаички сметаат дека Резолуцијата 817 е неопходно да се замени со нова резолуција, што е очигледно погрешно и претставува заблуда! Посебно Керим!
  Гутереш одговори дека прашањето не е Безбедносно и дека „на крај од постапката” Договорот само ќе биде РЕГИСТРИРАН во Секретаријатот на ООН! (Те. Нема да има нова резолуција на СБ или Генералното Собрание на ООН!).
  Што треба да се стори: Македонија поднесува барање за дневен ред на ГС на ОН, предлогот по гласањето во Генералниот комитет составен од 20 држави поминува (со голема веројатност) и се става на гласање на Генералното Собрание на ОН каде се одлучува со простото мнозинство за барањето за продолжување на членството на земјата под нејзиното уставно име.
  Таа резолуција најверојатно ќе ја спонзорира Турција, а кога таа ќе се изгласа за Македонија прашањето со името во ОН е завршено, така што веќе немаме проблем со ОН ни со Грција.

 2. Ne be bate, Kocijas so izmami go dobil toa sto sakale Grcite od 1913 “Belomorska Makedonija” okupirana od Grcite ke stane formalin del na Grcija so izmislena istorija, izmislen jazik, izmislena kultura…I si ja obezbedi drzava za idnina. A ti be bate ti ja predade I prodade Republika Makedonija, Makedonskata nacija (sekade vo svetot), Makedonskiot jazik, istorija kultura…. a toa e unistuvanje na idninata na Makedonskata drzava I narod…

 3. Bate Dimitrov dali ti I Zaev garantiravte za ucvrstuvanjeto na Makedonskiot identitet I jazik a sega doobjasnuvas ke se dogovarate, aje dosta so malverzaciji..slovenski jazik, istorija ne se menuv sigurno ne se menuva ama ti ja pogresno interpretiras I mu ja davas na grcite ona sto nebile I sto ne e nivno…Bate ajed os di doma I ostavigo Makedonskiot narod na mir…

Оставете Коментар