Груби: Сега сме најблиску до менување име

Пратеникот на ДУИ, Артан Груби, во ечерашното гостување на телевизија Телма рече дека сме поблиску од кога било до решение за спорот за името со Грција.

Груби тврди дека парламентарното мнозинство покажало дека има храброст да ги решава проблемите и да спроведува реформи па таков ќе бил случајот и во процесот на решавање на спорот за името.

Запрашан околу евентуалното менување на Уставот, Груби рече дека за да дојдеме до тоа прашање, треба претходно да се решат многу други прашања. „Прашањето на Уставот е најтешкото прашање“, смета пратеникот.
Според него нема ништо спорно околу идентитетот и македонскиот јазик кој е признаен од ООН.

2 Коментари

 1. ЗОШТО ГРЦИТЕ БАРААТ ПРОМЕНА НА УСТАВОТ!
  (не им деволна само спогодба за името! ЗОШТО?)
  Со мегународен договор не може да се креира ДРЖАВНОТО ИМЕ, туку само трајната (Нелегална) референца, а таквата творба не е ДРЖАВНОТО ИМЕ!, ПА ЗАТОА БАРААТ ПРОМЕНА НА УСТАВОТ!
  Името не се креира со спогодбата, бидејки таа подразбира дека постоел СПОР, а споровите за името не посотојат, па и ваквите договори не се валидни!
  Затоа бараат промена на Уставот! (Исто како што порано 1995 не измамиа за ЗНАМЕТО, кога сами сменивме ЗНАМЕТО!
  А промена на Уставот сега нема да помине! Сигурно не во парламентот (81 глас!), а не и кај Претседателот!

 2. Груби Ти си ШИПТАР и не се Мешај во Македонските работи. И ние Македонци не се мешаме во ваши работи!

Comments are closed.