Името не било ни „Severna“, туку „North Macedonia“

Грчки портал тврди дека, се чини, била договорена промена на името договорено со Скопје, од „Severna Мakedonija“ во „North Macedonia“, и тоа по иницијатива на специјалниот посредник Метју Нимиц.

Во суштина, „Republika Severna Makedonija“ ќе се преведува на англиски јазик, а не на друг јазик.

Сепак, ова не ја менува можноста за пропаст на преговорите, пишува in.gr.

Вчерашните соопштенија од Скопје покажаа дека постои несогласување во земјата, бидејќи голем дел од националистите сè уште имаат моќ да ги блокираат случувањата.

Порталот пишува дека претседателот и министерот за надворешни работи се силни и може да предизвикаат одложување на кој било договор.

Но постојат ште два проблеми:

Времето за имплементација ерга омнес на новото име.

И, различното толкување на erga omnes  бидејќи Скопје бара името „Република Македонија“ да остане за внатрешна употреба, што за грчката влада било неприфатливо.

7 Коментари

 1. Македонија ќе биде насамарена и изиграна, но толку им оди паметот на Зајко, Рада, Фрче и Николчо.

 2. Од самото име„ Македонија” Грците дедуцираат наводен ИРЕДЕНТИЗАМ! Тоа е најсмешното во целата игра со менување НАШЕ ДРЖАВНО ИМЕ. Имено, НЕ СМЕЕ ДА ИМА баш НИШТО “Македонско” и нација “МАКЕДОНЦИ” според Грција “не смее да постои”!
  Во судската пресуда е јасно докажано ДЕКА иредентизам не постои!
  Проблемот не е со СДСМ кои не разбираа дека ВАКОВ ПРОБЛЕМ НЕМА РЕШЕНИЕ!
  Проблемот е и во претседател Иванов, кои споредено со Павлопулос НЕ ДАВА НИКАКВИ изјави!!
  А си ВМРО раководство, исто така е проблем што НЕ разбираат дека НЕ ФУНКЦИОНИРА тн. “Двојната формула”, не може да се изјави “ние сме против промена Уставот со цел промена името”!!! Грците се во право кога велат : ИМЕТО Е ЕДИНСТВЕНО И НЕ МОЖЕ ДА СЕ ЗАВРШИ СО БИЛАТЕРАЛЕН ДОГОВОР!
  Да Така е! Државното име е секогаш ЕРГА ОМНЕС!!! ИМА УНИВЕРЗАЛНА УПОТРЕБА И ОПФАКА УСТАВ!
  Кога ООН кажале во рез. дека би требало да се преговара за името на државата, ООН допушти ИНТЕРФЕРИРАЊЕ во СТРОГА ВНАТРЕШНА ЈУРИСДИКЦИЈА (УСТАВ), и тука ЗГРЕШИ!
  Сега грешката МОРА да се исправи, бидејки со името е проблематизиран и НАЦИОНАЛЕН ИДЕНТИТЕТ на еден суверен народ во една суверена ДРЖАВА, со меѓународно гарантирани НЕОТУЃИВИ ПРАВА!
  Според рез. 817 на СБ, забелешка е ставена во Преамбулата („Notice “), но не и во диспозитивниот дел од резолуцијата (ПРЕПОРАКА), и нема повикување на ГЛАВА VII, а во заклучниот дел НЕ е предвидено редовно известување (како пракса) до Советот за Безбедност на ООН. Во диспозитивниот дел јасно е кажано “очекувајки БРЗО средување на разликата” (битно е “Speedy”), при што самиот текст нема Наредбодавен карактер.
  Во рез. 845 на СБ, се УРГИРА (а не донесува обврзувачка одлука) да разликата биде “средена” до „следното Заседание на ГС на ООН”. Покасно, медијацијата на Нимиц НЕ се врзува за СБ на ООН, туку единствено за Генерален секретар на ООН односно Секретаријатот на ООН (со административни надлежности) !!! Не постои РЕДОВНО ИЗВЕСТУВАЊЕ ДО СОВЕТОТ!

  • Да, во ред, но во рез. 817 е битно дека во „•Noting however that a difference has arisen over the name of the State, which needs to be resolved in the interest of the maintenance of peaceful and good-neighbourly relations in the region,” нема БЕЗБЕДНОСНАТА формулација “СО ЦЕЛ ЗАЧУВУВАЊЕ МЕЃУНАРОДЕН МИР И БЕЗБЕДНОСТА” што е стандарден дел за безбедносните акти. Стои само “which needs to be resolved in the interest” што не е безбедносната формулација.
   И нормално, овие формулации не се содржани во диспозитивниот дел од рез. 817.
   Покрај друго, приемните рез. никогаш не се безбедносни акти, бидејќи државата не би можела да стане членката на ООН. Во претходниот став во преамбулата од 817 се вели дека државата „исполнува сите услови за прием” односно општите услови, што вклучува и безбедносните услови. Ако е така, нема место за толкување дека 817 е безбедносната резолуција.

   И НЕШТО ДА БИДЕ ЈАСНО! Прво Јас НЕ сум ИГОР ЈАНЕВ.
   И ако тој (Игор Јанев) се меша во коментарите, на мене НЕ мие јасно што тој (Игор Јанев) прави овде и воопшто во Република Македонија, кога Игор Јанев НИКОГАШ од Македонија НЕМА да добие ништо, ниту место во МАНУ, ниту местото на Универзитет… итн!
   Порака од мене до Игор Јанев:
   Игор Јанев, ако читаш овие дискусии и редови, мој ти е совет:
   БЕГАЈ ШТО ПОДАЛЕКУ ОД МАКЕДОНИЈА!

   • Се согласувам, решението од Игор Јанев функционира, така да можеме да го реализираме и без него. Всушност тој и не ни треба. Се е јасно.

  • Mnogu dobra analiza samo da dodadam deka ovie razgovori ili sega veke pregovori se totalno besmisleni i pravno i megjudrzavno pa i prosto covecki! Obrazlozenijata se ednostavno nikakvi! Bespricinski i sekako “resenie” ke bide so katastrofalni posledici! Ovie pravnici se daleku od pravo! Ova e ednostavno bolna rabota! Ova treba da se razgleduva od medicinski aspekt i nikako po drugo!

Comments are closed.