Како ќе разговараат Ципрас и Заев за името?

Loading...

Комуникацијата меѓу премиерите на Грција и Македонија на која што треба да биде договорена содржината на текстот во заградите посветен на терминот makedonski ќе се одвива преку телефонски смарт апарат на интернет а не преку класична жичена телефонија.

Од мноштвото сервис за орална комуникација Заев и Ципрас го одбрале сервисот whatsApp кој освен високото ниво на квалитет на разговорите нуди и соодветно ниво на заштита.

Дополнително службите за безбедност за премиерите користат и дополнителни крипто кодови со цел максимална заштита на разговорот.

Дали со цел да се избегнат идни недоразбирања во комуникацијата разговорот ќе се води преку преведувачи или директно на англиски јазик не откриваат ни двете влади.

Засега нема информација ниту дали разговорот ќе биде снимен за подоцна да се анализира.

Според најавите разговорот треба да се случи најдоцна до петок.

4 Коментари

 1. Предлог до Претседателот на Република Македонија

  НАЦРТ РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ

  Генералното собрание,

  Земајќи предвид дека “Поранешната Југословенска Република Македонија”, примена во членството на Обединетите нации во 1993 година, со Резолуцијата 47/225, по препорака на Резолуцијата 817 (1993) на Советот за безбедност, до денес беше признаена од страна на огромно мнозинство од членовите на Обединетите нации со неговото уставно име и дека преговорите со Грција во врска со името на држава не дадоа никаков исход,

  Имајќи ги предвид членовите 2 (особено пара. 1, пара. 7) и 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации,

  Земајќи ги предвид и резолуциите на Генералното собрание 113 / II од 1947 и 197 / III од 1948 година, а особено Советодавното мислење на Меѓународниот суд на правдата доставено на 28 мај 1948 година, во врска со неприфатливоста на предусловите за членство надвор од опсегот од исцрпните услови од член 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации,

  Потврдувајќи дека секоја држава природно има вродено право на име и тоа дека определување на имињата на државата претставува предмет на нивната суверена домашна јурисдикција,

  Потврдувајќи исто така дека имињата на државата како правен идентитет на меѓународните субјекти се суштински елемент на нивната правна личност и нивната државност,

  За да се реши долготрајниот невообичаен и неприфатлив членски статус на една членката на Обединетите нации, прашањето кое потекнува од необичните резолуции за прием во ОН со кои се утврдуваат предуслови надвор од опфатот на сеопфатните услови од член 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации, а исто така и со цел да се заштити поредок на Обединетите нации, а особено правното претставување во системот на Обединетите нации,

  Донесе одлука да го продолжи членството на државата, привремено реферирана како “Поранешна Југословенска Република Македонија”, под нејзиното официјално уставно име Република Македонија.

Comments are closed.