Порталот Spomenik.Database.org на својата страница на „Твитер“ објави фотографии за тоа како споменикот „Цветот на слободата“ кај Гевгелија за половина век се претвори во набљудувачка кула.

„Педесет години прогресија на споменикот за Втората светска војна ‘Слобода’ на Вардарски Рид во Гевгелија, Македонија. Изграден во 1969 година од Јордан Грабул, тој се распадна низ 1990-тите и беше отстранет во 2005 година, а потоа во 2017 година неговите урнатини беа реизградени (преправени) како набљудувачка кула“, твитнаа од порталот што се претставува како „едукативен извор наменет за каталогизација и демистификација на апстрактните споменици на Втората светска војна на поранешна Југославија“.

Споменикот „Цветот на слободата“, изграден од челична конструкција, беше посветен на 95. загинати борци од гевгелискиот регион во борбата против фашизмот. Во согласност со неговиот автор, скулпторот Грабул, споменикот бил дислоциран заради изградбата на автопатот кон граничниот премин Богородица и заради ископувањата на Вардарски Рид, каде што првично бил поставен. При преместувањето било ветено дека просторот ќе прерасне во рекреативен центар со зеленило, паркови, осветлени патеки и пристапен пат, но ништо од тоа не е реализирано, реагираа пред неколку години од Општинскиот одбор на Сојузот на борците од Гевгелија.

 

2 Коментари

  1. Spomenikot se uste postoi, samo e dislociran na drug rid. Ne pisuvajte gluposti. Na Vardarski Rid kaj sto bese spomenikot vo devedesetite godini e pronajden antickiot grad Gortinija. Spomenikot lezese na samite iskopini. Sega toj prostor e prepraven i ureden kako arheoloski park i dostapen za poseta. Nabljuduvackata kula e izgradena za poubavo da se vidi arheoloskiot park i od druga perspektiva. Spomenikot na padnatite borci od NOB (na slikata) e dislociran na Mrzenski Rid, koj se naoga na severnata strana na Gevgelija. Spomenikot uste postoi i e dostapen za poseti. A 7-mi noemvri – denot na osloboduvanjeto na Gevgelija se uste se proslavuva kako i sekogas, so polaganje na sveke na spomen kosturnicata vo centarot na gradot. Toa e tradicija sto ja pocituvaa site gradonacalnici na Gevgelija i tie od SDSM i tie od VMRO.

  2. spomenikot i okolu nego pretezno do motelot bese napraveno mnogu ubavo so so poveke mesta za vikendasi so masi i stolovi i cesmi skari wc-toaleti skali i kameni pateki….. seto toa bese nameneto za vikendasi i za 1-maj kade ae slavese i bese navistina ubavo na Vardarski Rid kade nie kako deca sekoj mozen vikend odevme…. imase i dosta zelenilo…. no seto toa napraveno brzo pocna da se unistuva zato st sme stoka a i nemase koj da go odrzuva ! …. na drugo mesto ne sum videl taka javen prostor da bide ureden !….. uste ednas nie sme “stoka” covekoliki !

Comments are closed.