Како зборуваше Ратка Димитрова во 1993 година

„Почитувани пратеници, сега во минута до 12 ни останува да констатираме дека со прифаќањето на овие услови за прием се отвора процес на државна и национална самоликвидација. Од моментот на преименувањето, престанува реалноста во РМ “.

Ова е дел од обраќањето на пратеничката Ратка Димитрова од 1993 година во врска со прифаќањето на референцата ПЈРМ (FYROM) со која Република Македонија беше примена во Обединетите нации.

Во обраќањето, Димитрова која е мајка на министерот Никола Димитров, уште вели:

„Останува историската одговорност на претседателот на републиката Киро Глигоров што ни во еден момент не ги  свика сите политички субјекти во земјата и не се ни обиде да постигне консензус…“

6 Коментари

  1. Сакате да кажете колку многу погреши Ратка Димитрова? Не се оствари тоа што го зборувала. Не се оствари државна и национална ликвидација. Напротив, денес постигнавме договор со Грција и се отвори можност Македонија да влезе во НАТО и ЕУ, што значи никој да не може да ја ликвидира национално и државно, ни сега, ни во иднина.

  2. Заев го заеба и Димитров, МНР ќе потпише договорот а не Заев, па цела одговорностa паѓа на МНР.

Comments are closed.