Лук Кофи од Херитиџ: САД да ја притисне Грција

САД да продолжи со поддршка за македонскиот влез во НАТО и да изврши притисок Грција да го запре неразумниот спор за името на време пред самитот на НАТО, вели Лук Кофи експерт за Европа на влијателната Херитиџ Фондација.

Затворена врата за Македонија ќе ги обесхрабри другите аспиранти од преземање ма демократски реформи за еден ден да влезат во алијансата, смета Кофи.

Затоа САД треба да ја притисне Грција да го запре ветото за Македонија базирано на грчкото противење на името Македонија.

8 Коментари

 1. САД не треба да ја притисне Грција, туку ако сака да помогне, да ни ПОМОГНЕ се истурка нашата резолуција за името Република Македонија во ООН те. да го реши проблемот со прифаќање уставното име во ООН. Истото може да го направи и Русија, па дури и Турција.
  Но САД ако сакаат на следното Генерално собрание може за буквално три дена да заврши работа со името во ООН. Само ако сакаат!
  Ова за САД е едноставна и рутинска работа. Со одлука на ОН БЈРМ се заменува со РМ.
  А ако не сакаат САД, можеме да се обидеме и со Турција, која со покажа ефикасна со Ерусалим.

  • Кога добивме БЈРМ, беше за 2 дена, на 7. и 8. апр. Јас лично фаворизирам Турција. Немам доверба во САД.

 2. Добро бе Игор Јанев (kolega2357, МНР и т.н.), дали ти навистина не разбираш дека проблемот НЕ СЕ РЕШАВА со прифаќање на уставноти име во ОН ??? Не е решение да се игнорира незадоволството на Грција околу името Република Македонија. Поради тоа незадоволство, таа разлика околу името, Советот за безбедност (ЕДНОГЛАСНО) предложи прием на РМ како ПЈРМ и побара во преговори со компромис да се реши проблемот. Значи проблемот може да се реши САМО кога ќе се постигне компромис помеѓу Македонија и Грција И НИКАКО ПОИНАКУ!!!

 3. “Еден” оди си на лекување во лудница, имаш тежок вид на параноја и шизофренија. Имаш халуцинации. Кога ќе падне од власт ќе Ти се придружи во лудница и твојот шеф Заев, повеќе години болен од Биполарно растројство. Но Заев ќе ти се придружи ако преживее. Имено, нешто да не му се деси како од прикаска со Ѓинѓиќ.

 4. Јас еднаш напишав дека не се обраќам на личности туку реагирам на текстови и коментари на текстовите. Не го коментирам нити Игор Јанев, нити kolega2357, macedonianvoice, МНР и т.н., туку она што потпишаните под тие имиња го коментирале. Јас реагирам на тоа што се пишува во текстовите и коментарите и кажувам дека НЕ ПОСТОИ друг начин на решение на проблемот освен КОМПРОМИС во преговори со Грција и НИКАКО ПОИНАКУ! А и објаснувам зошто. На крај ќе видиме кој е во право. Дали проблемот ќе се реши со продолжување на членство во ОН како Република Македонија или кога Македонија и Грција зеднички ќе прифатат решение.

 5. СДСМ не разбира Битно:
  Резолуцијата 817 на Советот за Безбедност на ООН (ПРЕПОРАКА) не е предмет на анулирање, дополнување или дерогирање (со друга резолуција). Исто, Резолуцијата 845 на Советот за Безбедност на ООН (УРГИРАЊЕ/УРЕГЕНЦИЈА) не предмет на анулирање, дополнување или дерогирање (со друга резолуција).
  https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un/u/22828754

Comments are closed.