МПЦ – ОА никогаш не била поблиску до признавање

МПЦ е подготвена за разговор со Цариград за изнаоѓање пат и начин за решавaње на македонското црковно прашање, изјави Владиката дебарско – кичевски Тимотеј за Радио Слободан Европа, коментирајќи ја одлуката што ја донесе Вселенската патријаршија на соборот во Истанбул од 1 до 3 септември, да објавува независност на црквите и без согласност на останатите православни цркви.

Владиката Тимотеј вели дека со последната одлука на Вселенската патријаршија процесот за признавање на МПЦ е отворен.

„Тоа ќе значи дека МПЦ ќе биде призната од најголем дел од православните цркви како рамноправна православна црква која ќе може да сослужува и ќе може да комуницира на рамноправна основа, а дали ќе биде СПЦ или некоја уште со неа согласна или не тоа не треба да не вознемирува зашто ова не го решаваме ние, туку го решава вселенската патријаршија која е прва по чест, но не само по чест туку има и некоја власт ако си прв. А тие одлучија да дадат онаму каде подолго време тлее црковен проблем и мајката црква на канонски начин не сака да го реши тоа, а другите православни цркви кои се наоѓаат во таква состојба бараат помош од Цариград како апелација на некој начин и велат дека ние сме повикани да им помогнеме на тие цркви и на тие народи и во тој поглед одговорноста ја презема цариградската патријаршија, а не МПЦ“, изјави владиката Тимотеј.

Целиот извештај на Слободна Европа на следниот линк

1 Коментар

 1. Не срамете се и не плашете се од себе! Бидете и останете горди и достојни Македонци, Вашата земја и држава се вика Македонија, земја достојна од Бога и пред Господа! Била, е и ќе остане таа наша Македонија додека светот светува и векот векува! За Македонија пред Бога и пред светот сведочиме ние Македонците!
  Љубовта кон своите не значи омраза кон другите. Не велиш, ги мразам моите за другите да не помислат дека нив не ги сакам. Напротив, ако ти не ги сакаш своите, нема да ги сакаш ни другите.
  Кога велиш ги сакам сите, се подразбира дека прво ги сакаш своите, па останатите. И тоа е толку нормално, нездраво е ако така не е.
  Тие што си го сакаат родот, породот, родителот, роднината, народот, родината, татковината се родољуби, патриоти се тие!
  Има и одроди, изроди, апатриоти, тие не си ги сакаат родот и домот, ги мразат народот со кој живеат и државата во која живеат, од кадешто потекнуваат. За нив народот рекол: До дванаесет ги мразат сите, по дванаесет се мразат и себеси. Таквите не прифаќајте ги за блиски затоа што се лицемери, не пуштајте ги дома бидејќи се растурикуќи, не давајте им власт бидејќи и на народот и на државата ќе им наштетат…
  Секогаш и секому дарувајте мир и љубов, од себе кон светот, кон своите и другите!
  Да си родољуб, да си патриот, значи во тебе царува мирот и љубовта, си ги сакаш семејството, верата и татковината, само така ќе ги сакаш и светот и сите и другите, и нема поинаку! Само така ќе го браниш и одбраниш своето и другото.
  Затоа, сите Македонците еден за друг, и Македонија вечна од исконот до бескрајот!
  И не заборавајте, за долгот кон татковината, која треба да ја одбраните: Безусловен бојкот на референдумот и масовна неизлезеност на 30 септември, на денот на гласањето! Бојкотирам значи НЕ ГЛАСАМ! Не гласам затоа што сум ПРОТИВ промена на името на државата и идентитетот на нацијата на која и’ припаѓам! Прашањето за промена на името на државата не заслужува одговор! Не постои никаква одговорност за негласање на референдумот! Напротив, одговорност кон татовината Македонија е да на 30 септември да не гласате! Не бидете гробар на својот род и родината! Амин!

Оставете Коментар