Најавени нови протести во Грција за името „Македонија“

Како што се интензивираат разговорите со Грција за разликата за името на Македонија, се разбудија организаторите на големите протести во Солун и во Атина, најавувајќи нови демонстрации во двата најголеми грчки града.

Координаторите на протестите под мотото „Македонија значи Грција“ веќе имале разговори со претставници на локалните власти, замолувајќи да дадат практична поддршка во „борбата на грчкиот народ против продажбата на името ‘Македонија’ од Владата“, пишува грчкиот весник „Прототема“.

Во следните неколку дена комитетот, заедно со панмакедонските асоцијации, ќе најават паралелни митинзи во градовите низ цела Грција за 6 јуни од 19:30 часот.

„Низ тие демонстрации комитетот сака да ги потсети политичарите во земјата дека грчкиот народ веќе донел решение во однос на името ‘Македонија’ и сака тоа да биде уважено“, се вели во соопштението, во кое се нагласува дека „решение во кое фигурира терминот ‘Македонија’ не може да биде прифатено од грчката страна“.

 

3 Коментари

 1. На секој е јасно дека од самиот збор (Македонија) не може да произлезе ИРЕДЕНТИЗАМ!
  Од самото име НЕ МОЖЕ ништо иредентистичко да произлeзе!!

 2. Внимавајте ! ВАЖНО!
  ПРАШАЊЕТО ПРЕД СБ НА ОН Е ЗАТВОРЕНО СО РЕЗ. 845 НА СБ НА ООН, ВО КОЈА СЕ ДАВА ДАТУМ 48 ЗАСЕДАНИЕ НА ГЕНЕРАЛНОТО СОБРАНИЕ НА ОО 1993. ОД ТОГАШ. СЕПТЕВРИ 1993, ВЕКЕ ОВА ПРАШАЊЕ НЕ Е ВО РАЗГЛЕДУВАЊЕ ВО СБ НА ООН. ВИДИ:
  „United Nations Security Council resolution 845, adopted unanimously on 18 June 1993, after recalling Resolution 817 (1993) and considering the Secretary-General’s report pursuant to it, the Council urged both Greece and the Republic of Macedonia to continue efforts to settle the naming dispute.
  The efforts of the Co-Chairmen of the Steering Committee of the International Conference on the Former Yugoslavia were appreciated, while the Secretary-General Boutros Boutros-Ghali was requested to keep the Security Council regularly updated, with the aim of settling the issue before the 48th session of the General Assembly in September 1993.”

  ПРАШАЊЕТО КАКО ШТО ГЛЕДАМЕ НЕ Е БЕЗБЕДНОСНО ОД СЕПТЕМВРИ 1993.
  Во РЕЗ. 845 СЕ СПОМНУВА САМО УРГИРА ИЛИ URGED, A NE ODLUKA ILI DECISION!!!
  A VO 817 E SAMO PREPORAKA ILI RECOMEND A NE ODLUKA ILI DECISION!!!

  NEMA SHTO DA SE DEROGIRA VO SB NA OON!
  TREBA SAMO GS REZ. NA OON ZA PRODLZHUVANJE POD RM VO OON.

Comments are closed.