(НАЈНОВО) И покрај договорот Грција го задржува правото на вето во ЕУ и НАТО

Loading...

Утринава голем број влијателни медиуми објавуваат информации за различни аспекти на спорот за името и вчерашниот разговор меѓу Ципрас и Заев.

Дпоред владините брифинзи застојот во 10 дневните телефонски преговори е заради противењето на Скопје:

– на извршувањето на ЕРГА ОМНЕС

– имплементација на договорот [договориле уставните измени да се во рок од 18 месеци]

– безбедносните гаранции за правна сигурност доколку страните не го почитуваат договорот.

Дел од медиумите немаат доволно информации односно на грчката страна не е јасно кои се “гаранциите што ги обезбедиле Грците” во договорот и дали во фази на интеграција на Македонија во ЕУ и НАТО ќе можат да го користат ветото во ЕУ и НАТО.

Грчките медиуми блиски на Сириза, утринава јавуваат дека:

– телефонскиот разговор ќе биде пред 11.00 часот за потврда на договореното

– предвидени се сите чекори на Македонската политичка сцена и ветото од Претседателот Иванов

– доколку договорот пропадне Грција ќе реагира со двојно вето во ЕУ и НАТО

– Ципрас ќе го информира Павлопулос и политичките партии за договорот за да добие одобрение.

– до крај на неделава Заев и Ципрас ќе го потпишат договорот во Преспа.

Изворите во Грчката влада доцна синоќа јавуваат за “висока шанса” за постигнување на договор за номенклатурата и но сеуште се загрижени за “прифаќањето на erga omnes и како тоа ќе биде имплементирано во пракса”.

Добрите страни за Грција според брифинзите е дека Грција во секакво сценарио го задржува механизмот на ВЕТО.

Што добива Атина:

– сложено име со географска одредба за севкупна употреба што е национална позиција од 2008

(Најверојатно Северна Македонија кое се очекува да го одбере денеска Заев кој вчера го одбил Горна затоа што се противела Бугарија, а било поприфатливо за Атина)

– употреба на ЕРГА ОМНЕС за внатрешна и надворешна употреба со цел промена на Уставното име предизвикувајќи промена на пасошите и други документи.

– стратешкото планирање на Владата е предвидува дека договорот нема да стигне во Грчкиот парламент пред октомври што е голем простор за политичко маневрирање по завршување на целиот процес од Скопската страна.

2 Коментари

 1. Со губење на името, СЕ ГУБИ и Територијата!
  Договорот треба да се отфрли, бидејќи ке биде предмет на понатамошните уценувања со идентитетот од Грција, оти до крајот на процесот на приклучување во ЕУ, Грција ќе добие простор за ставањето се нови, и нови, и нови…идентитетски услови. Во секоја фаза Грција ќе може да ни стави ВЕТО, а Македонија ќе мора сите нивните апетити и каприци да ги исполни.
  На крај со доведување во прашање на суверенитетот, посебно со бришење на идентитетските компоненти (те. ЈАКНЕЊЕ НА ДРУГИ ИДЕНТИТЕТИ внатре), Македонија ќе го доведе во прашањето и ТЕРИТОРИЈАЛЕН ИНТЕГРИТЕТ. Ова е и најопасна безбедносната димензија.
  Со други зборови, епилогот на оваа авантура со името ќе биде губење на територијата на Македонија, бидејќи не-суверениот актер ќе стане предмет на апетитите од соседните држави околу Македонија.
  Она што е битно да се разбере е дека со губење на името, СЕ ГУБИ и Територијата!
  Ниту НАТО во еден таков развој на случувања може да го спречи распадот на Македонија.
  Судбината на Македонија ќе наликува на распад и распадната Југославија.
  Најголем „колач” од територијата на сегашната Македонија ќе земат шиптарите (сојузници на НАТО).

Comments are closed.