Референдумот на кој граѓаните ќе треба да се изјаснат дали се за промена на името со цел членство на Македонија во ЕУ и во НАТО ќе биде закажан на 9 септември, ден по одбележувањето на 27 годишнината од референдумот за прогласување на независноста на Македонија што се одржа на 8 септември 1991 година.

Според сознанија на весникот „Независен“, Собранието во јули ќе го распише референдумот кој мора, според законот да се одржи исклучиво во недела.

„Доколку се процени дека не е прагматично новиот референдум да се поврзува со Денот на независноста, како следен можен датум се спомнува следната недела, односно 16 септември“, пишува весникот.

2 Коментари

  1. Информација! Нимиц нема да го затвори проблемот во Советот за безбедност (како беше најавувано), туку според најновите информации само ќе поднесе извештај на Генесек, и договорот ќе биде регистриран во ООН, во регистарот на Секретаријатот (според членот 102 од Повелбата).
    Природно, нашиве од СДСМ, а и претходно од ВМРО сметале дека „безбедносниот проблем” ќе биде „затворен” со новата резолуција на Советот за безбедност!
    Сега, според најновите информации, по регистрацијата на Договорот во Секретаријатот, ке биде извршно само “техничко” преименување!
    Прашање: Кој беше во Заблуда? 25 години?

Comments are closed.