Ни ја украдоа ли и песната Зајди , зајди? (ВИДЕО)

Познатиот Холивудски филм “300” посветен на храбрите спартанци, кои се спротивставиле на Персиската империја содржи една добро позната Македонска нумера.

Ако внимателно слушате ќе забележите дека се работи за познатата македонска песна Зајди, Зајди.

Нумерата е искористена за делот кога на сопригата на Леонид и соопштуваат дека кралот загинал во битката.

Инаку песната не е народна туку е авторско дело на легендарниот Александар Сариевски.

Проценете сами дали се работи за истата песна

3 Коментари

  1. Ovie li be ke mi prodavaat demokratija, kultura i civilizacija, a samite ja nemaat. Od drugi kradat, kopiraat, originalno zajdi zajdi melodijata… Pa barem grcka da ukradea, abe Makedonska. Abe za greota se, zal mi e zosto se tolku prazni i nedostojni. Makedonija ne ja priznavaat, a bez Makedonija ni grcki film ne mozat da napravat….

  2. Филмот е од 2007 и веќе имало реакции за плагијатот на саундтракот од филмот и тоа не само од Балканот туку и од западни форуми и музички критичари. Значи покрај оваа трака, контраверзен е и друг дел од саундтракот.
    https://en.wikipedia.org/wiki/300_Original_Motion_Picture_Soundtrack
    https://en.wikipedia.org/wiki/Zajdi,_zajdi,_jasno_sonce

Comments are closed.