Претседателот на Македонското меѓународно движење за човекови права (MHRMI – Macedonian Human Rights Movement International) Бил Николов со интересна забелешка за историјата на Македонија од наша и грчка страна.

Тој прашува зошто во Грција нема ниту една народна песна за сите четири Македонија, Вардарска, Пиринска, Егејска и делот што се наоѓа во Албанија.

За разлика од Грција во Македонија има безброј народни песни во кои се опеваат и Вардарска и Пиринска Македонија како и трагичната поделба на Македонија во 1913 година.

„Меѓу најпознатите песни од овој тип е Вардаре, Пирин кај ти е, Егеј кај ти е“, пишува Николов кој важи за еден од најактивните активисти за македонското прашање во дијаспората.

4 Коментари

  1. Mnogu pametno. Po što Makedonija e Makedonska, a ne “grčka”.

    Ne deka nekoj od “Makedonskite” politikanti bi se potrudile da im dadat nekoj konkreten odgovor na Cigano/grkot, on se 100% prodadeni duši. Potegot na “vladata” kade što ja izbrkaa Marijana Petir, Hrvatkata od “Grupata na Prijateli vo Evro Parlamentot” pokažuva se. Petir e pogolem Makedon(ka) od celiot Makedonski politički “vrv”, onie ke se za NATO/EU, de.

Comments are closed.