Нов документ на Викиликс: Рикер и Глигоров за името во 2008

Високиот претставник на Стејтдепартментот на САД и поранешен американски амбасадор во Скопје, Филип Рекер, пред 10 години во ноември 2008 година, до своите претпоставени испратил депеша насловена како „Македонија: Поранешниот претседател Глигоров повика на храбра лидерство и решение за името”, објави Викиликс.

Во депешата, Глигоров е цитиран дека е за компромис за прашањето за името, но „црвената линија” е да се обезбеди дека јазикот и идентитетот да се нарекуваат „македонски” што според македонската влада се гарантираат со Преспанскиот договор.

Во извештајот на Рикер, според Викиликс, се вели дека Глигоров изразил разочараност поради недостигот на храбро политичко водство на актуелната влада, недостаток што тој го смета за основен за затворање на договорот за името.

Тој смета дека со ефикасно раководство Македонците можат да прифатат компромис за името, нагласувајќи дека црвените линии се само епитет што ќе го опише јазикот и идентитетот, нагласува Рикер во извештајот.

„Глигоров, исто така, рече дека Македонија мора да сфати дека не е центар на политичкиот универзум за САД, ЕУ и НАТО и мора да ги препознае границите на волјата на другите држави и организации за решавање на проблемите на земјата“.

2 Коментари

 1. К.Г. кога рече БЈРМ е само за 3 месеци, покажа дека беше неспособен и дека сите околу него биле неспособни. Имено тој навистина веруваше дека тн. проблемот ќе се реши за 3 или 4 месеци и дека со таквата лага може да излезе во јавност!
  Во ООН не се потпре со Извештајот од Бадинтер и немаш никаква претстава за постоење дополнителните услови за прием во ОН.
  Да имаше малце повеќе знаење веднаш по зачленувањето во ООН би побарал Советодавното мислење за дополнителните услови за нашиот прием во ОН, кои формално во време трансцедираат самиот чин на приемот во ООН. Но тој претседател всушност ништо не знаеше, а и не примаше никакви совети, освем од “проверени експерти” од СДСМ.

  И денес СДСМ вели дека правниот лек за нашата ситуација не постоји и дека САМО компромис со оној што не те признава е ЕДИНСТВЕНОТО РЕШЕНИЕ!
  За 27 години СДСМ, а и дел од ВМРО нема НИШТО научено!

  Како резултат на пазарењето за името, кое за квази стручњаци беше квалификовано само како “разговори” , наместо како ПРЕГОВОРИ (обврската за разговори=преговори),
  добивме бесрамната спогодба за ИДЕНТИТЕТ!

  Оттаму, БОЈКОТ!

Оставете Коментар