Пет дипломати ризикуваат кривични пријави за Северна Македонија, Erga Omnes

Покрај премиерот Заев и министерот Димитров уште пет искусни македонски дипломати од МНР се соочуваат со кривични пријави за помагање при вршење кривично дело кое се казнува со минимална казна од 5 години затвор.

Правни експерти блиски на помалите политички партии велат дека сите што активно учествуваат во помагање при вршење кривично дело согласно член 308 од Кривичниот законик можат да одговараат за своите постапки ако се свесни дека прават кривично дело.

Во случајот со создавање правна рамка која се коси со уставот и законите на РМ сите инволвирани се експерти кои се свесни за своите чекори.

Тоа што финалниот потпис на договорот со Грција ќе биде ставен од страна на политичките функционери Димитров или Заев не ги исклучува од одговорност експертите кои создаваат правна рамка за промена на името спротивна на македонскиот устав.

Во членот 308 пишува:
„Граѓанин на РМ кој ќе ја доведе Република Македонија во положба на ПОТЧИНЕТОСТ или зависност спрема некоја друга држава, ќе се казни со затвор најмалку пет години“.

Според извори во преговарачкиот процес и медиумски извештаи овие експерти подолго време се дел од македонскиот експертски тим кој работи на прашањето за името а денеска и вчера врз основа на грчкиот предлог прават рамка со која треба да се затвори спорот со Грција:

Паскал Стојчески, шеф на кабинетот на МНР и поранешен амбасадор на Македонија во времето на ВМРО – ДПМНЕ,
Игор Џундев, експерт за ОН, кој беше шеф на кабинетот на Срѓан Керим кога тој претседаваше со Генералното собрание на ОН,
Горан Стефчевски, директор во МНР за Југоисточна Европа, дел од тимот што ја подготвуваше тужбата на Македонија против Грција пред Меѓународниот суд на правдата во Хаг,
Александра Миовска, иден амбасадор во Лондон, Елизабета Ѓорѓиева, експерт за меѓународно право во МНР.

Од засега непознати причини во последната фаза формално не е вклучен државниот секретар во МНР Виктор Димовски кој неофицијално се смета за наследник на Димитров на министерската позиција по завршување на спорот за името.

Истите експерти засилени со советници на премиерот Заев биле автори и на спогодбата на 5 страници која што Македонија ја испрати до Грција пред еден месец. Иако МНР премолче таа веднаш како “инсуфициентна” и несоодветна била отфрлена од страна на Грција.

Според планот на Атина македонските експерти имаат рок најдоцна до утре да изработат предлог правна рамка прифатлива за Македонија која треба да ја прифатат премиерите Ципрас и Заев.

Грчките медиуми Прототема и Хеласжурнал денеска известуваат дека името Република Северна Македонија Ерга Омнес е предлогот на кој се однесува вчера усвоената политичка рамка за името од министрите Димитров и Коѕиас во Брисел.

8 Коментари

 1. Екипажот треба да се дополни со Виктор Димовски.

 2. Да, да. Да се внесе Македонија во НАТО и ЕУ е доведување на Македонија во положба на потчинетост, за разлика од сегашнава положба на рамноправност и еднаквост во секој поглед со земјите членки на НАТО и ЕУ. Ех, лудаци, лудаци…

  • Ti si ludak so tapija stom mislis deka Makedonija ke dobie privilegii. Ti dadoa dogovor so potpis? Neli gledas deka se raboti samo za geostrateski interesi na NATO? E bre prosjace. Si napisal Makedonija- ne, spored tie kako tebe ke napises drugo ime. Aj gitla.

 3. Има РЕШЕНИЕ :

  НАЦРТ РЕЗОЛУЦИЈАТА НА ОБЕДИНЕТИТЕ НАЦИИ

  Генералното собрание,

  Земајќи предвид дека “Поранешната Југословенска Република Македонија”, примена во членството на Обединетите нации во 1993 година, со Резолуцијата 47/225, по препорака на Резолуцијата 817 (1993) на Советот за безбедност, до денес беше признаена од страна на огромно мнозинство од членовите на Обединетите нации со неговото уставно име и дека преговорите со Грција во врска со името на држава не дадоа никаков исход,

  Имајќи ги предвид членовите 2 (особено пара. 1, 4, 7) и 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации,

  Земајќи ги предвид и резолуциите на Генералното собрание 113 / II од 1947 и 197 / III од 1948 година, а особено Советодавното мислење на Меѓународниот суд на правдата доставено на 28 мај 1948 година, во врска со неприфатливоста на предусловите за членство надвор од опсегот од исцрпните услови од член 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации,

  Потврдувајќи дека секоја држава природно има вродено право на име и тоа дека определување на имињата на државата претставува предмет на нивната суверена домашна јурисдикција,

  Потврдувајќи исто така дека имињата на државата како правен идентитет на меѓународните субјекти се суштински елемент на нивната правна личност и нивната државност,

  За да се реши долготрајниот невообичаен и неприфатлив членски статус на една членката на Обединетите нации, прашањето кое потекнува од необичните резолуции за прием во ОН со кои се утврдуваат предуслови надвор од опфатот на сеопфатните услови од член 4 (1) од Повелбата на Обединетите нации, а исто така и со цел да се заштити поредок на Обединетите нации, а особено правното претставување во системот на Обединетите нации,

  Донесе одлука да го продолжи членството на државата, привремено реферирана како “Поранешна Југословенска Република Македонија”, под нејзиното официјално уставно име Република Македонија.

Comments are closed.