Пет прашања за договорот за името што ги мачат научниците?

Повикувам и молам некое компетентно и информирано лице да ми ги разјасни следниве дилеми кои произлегуваат од договорот (ве молам без партиска позадина, ова е научно прашање):

1. Дали при секое обраќање до сопствената држава и во меѓународна комуникација при употреба на терминот Македонец/ка (Macedonian) ќе мора да се додава цртичката и објаснувањето „граѓанин на РСМ“?

2. Дали при научните истражувања кои се поврзани со фолклор, историја, лингвистика, археологија и тн., при употреба на Македонец/ка, Македонски, а во контекст на научен труд, ќе мора да се додава истото дообјаснување?!

3. Дали при научните истражувања поврзани со граѓаните на Грција, Бугарија и Албанија, а со Македонски идентитет и/или потекло (вклучително и тие што живеат во Република Македонија и дијаспората), ќе бидеме казнувани како научници или ќе ни биде забрането да споменуваме било каква врска (фолклор, митологија, историја, научно потврдени историски документи, археологија, лингвистика…. ) на некогашните или сегашни граѓани на Грција со Македонски идентитет, или Македонски топоними, или било што што се носи со терминот Македонски?!

4. Дали во нашата држава сите културни и/или идентитетски институции ќе мора да го носат називот „северномакедонски“ или „на северна Македонија“, односно дали во нашата заедничка држава ќе може да има Турски, Албански, Ромски…. институции и/или организации кои ќе го промовираат одредениот етнички идентитет преку државниот буџет (ве молам без политички конотации), но нема да има Македонски, односно кои се однесуваат на Македонскиот идентитет?!

5. Детално и јасно да се објаснат какви измени на преамбулата на Уставот предвидува овој договор!? Да прецизирам: дали ќе се избришат сите референци кон столбовите на македонскиот идентитет како што се Крушевското востание и АСНОМ?!

УШТЕ ЕДНАШ ЌЕ ВЕ ЗАМОЛАМ: НЕ ГО КОМЕНТИРАМ ДОГОВОРОТ, САМО БАРАМ КОМПЕТЕНТНО, НАУЧНО ПОТКРЕПЕНО ОБЈАСНУВАЊЕ!!!

Прашањата ги поставува Велика Стојкова
Етномузиколог и истражувач во Институтот за филклор Марко Цепенков

10 Коментари

 1. Odgovorot, spored moeto prosto razbiranje, do site postaveni prašanja, e DA! Imeno, zborot “Macedonia” i se što proizlguva od toj zbor kako etnički kod, odnosno, Makedonsko, Makedonski itn ( Macedonian itn. ) Mu pripagja na “Poranešniot Turski Pojas poznat kako Gejlada”, a za Makedoncite “k.rac”.

  Nekolku izjavi od Kosijas i Tsipras ke gi prenosam.

  1. Ne gi priznavame kako nacija “Makedonci” odnosno, Macedonians, ni pod točka razno.
  2. Dobivme se ne izgubivme ništo.
  3. Nemaat nikakvo pravo ponatamu da se narekuvaat Makedonci, ili da ja koristat vo vrska so bilo što.
  4. Imame okolu 180 zabeleški za Sev. Makedonskite učebnici. Naskoro ke se pratat “ekspertski timovi” za da se isperat učebnicite.
  5. “Independent”, ili nekoj drug Angliski vesnik objavi karta kade što Egejska Makedonija sklopena vo Grcija se oznakuva so zborot Macedonia. A nie sme opišani kako Severna Makedonija.
  6. Nemožeme doma da mu zabranime da se vikaat kako što sakaat, no vo site drugi megunarodni forumi, se zabraneti da go koristat toj zbor.
  7. Zaev ke gi izvestuva site 147 zemji ili kolku se zaboraviv, koj makotrpno gi dobivme multilateralno da ne priznaat kako Republika Makedonija, ke bidat izvesteni od “Premierot” Zaev, deka dobrovolno sme go smenelo imeto, taka što ne treba voopšto da ni se obrakjate so toa ime tuku so SEv. Mkd. itn.

  Sega vie barajte “naučnici” kolku sakate.

 2. Za ovaa smrtna kazna da im se zablagodarime na Zaev, Mickovski i nivnite “členstva” na SDS i DPNE isto taka i site nivni “mediumski peranici”. Ne zdivnavte se dodeka ne ne obezličivte!

 3. Какви се тие „научници“ што ги мачат вакви прашања? На овие прашања одговори знаат малите деца, а камо ли научници. За вакви „научници“ доволен е одговорот на ДИМИТАР, бидејќи тоа што Димитар пишува не поминува кај малите деца, туку смо кај вакви „научници“. Затоа што и одговорот на Димитар е „научен“. И како што тој вели сме добиле смртна казна, готово е со нас, ние не постоиме, обезличени сме, мажот не си ја препознава жената, мајката – децата, срашно е тоа што ни` се случува. На големо се краде по улиците, полицијата неможе никого да идентификува затоа што сите го изгубивме идентитетот, ние не постоиме.

 4. Лично немам дилеми дека со овој договор, како и потенцијално со секој договор на база на 817 се менува идентитет, и то ерга омнес. Моје прашање е што правеше претседателот Иванов речиси 10 години и не примени стратегијата на Игор Јанев за продолжување на членството на Македонија во ООН под уставното име? Што правеше Груевски, а и тој знаеше дека на крај решението ќе биде ЕРГА ОМНЕС!!!
  Сега. деновиве слушаме дека Иванов, по писмото од Влада до 190 земји за преименување, ке прати КОНТРА-ПИСМО во кое ке рече дека ние сме Република Македонија, а Влада што пратила претходното писмо е НЕЛЕГИТИМНА, и така со таа аргументација државите да не НЕ преимниваат и не извршат барање на Заев!!
  Тогаш, Заев ќе му направи ИМПИЧМЕНТ, и пак ќе извести 190 држави, да не зимаат во предвид писмото на речиси сменетиот претседател!!
  Е, па претседателе Иванов, што чекаше ДОСЕГА!??
  Зошто за овие два мандата не направи барање до ООН да по постапката во ОН бидеме Република Македонија?
  Сега ќе бидеш ставен пред свршен чин да играш игра со писмата од Заев, во кои он ке вели ова не е Претседателот, и дека ти си во постапката на импичмент односно ДРАЖАВИТЕ НА ООН не земајте во предвид неговото претседателско барање, а Ви претседателе ќе докажувате дека Влада не е ЛЕГИТИМНА, и како НЕЛЕГИТИМНА таа не може да праќа такви писма според НЕЛЕГАЛНА спогодба и според за Вас НЕЛЕГАЛНИ ОБВРСКИ.
  Со други зборови, цел ВАЛКАН ВЕШ и Влада и Претседател ќе изнесат во меѓународната арена, така ДО КРАЈ да послужиме за подбив!

   • Откако земале 24 милијарди еура завчера од ЕУ, веќе и не мора да пратат дозвола за Македонија, ниту во ЕУ, ниту во НАТО! Ќе кажат фикус не потпишал, ратификација не е завршена и нема ЕУ и НАТО! Сега со веќе добиени пари од ЕУ, ако дадат дозвола за Македонија ќе испаднат будали!

 5. Откако земале 24 милијарди еура завчера од ЕУ, веќе и не мора да пратат дозвола за Македонија, ниту во ЕУ, ниту во НАТО! Ќе кажат фикус не потпишал, ратификација не е завршена и нема ЕУ и НАТО! Сега со веќе добиени пари од ЕУ, ако дадат дозвола за Македонија ќе испаднат будали!
  И вие од СДСМ прифатете стратегијата самите да се спасите: https://www.change.org/p/united-nations-solution-to-the-name-problem-of-the-republic-of-macedonia-in-the-un

 6. НА КРАЈ МАКЕДОНЦИТЕ КЕ ГИ ИЗЛАЖАТ! АВАНТИ ЕУ-ПРЕВАРАНТИ!
  VIVA PREAVARANTI!!
  DEMEK NE GRCIJA , TUKU EU !!!

Comments are closed.