Преспански договор треба да биде запрен, смета професор од Оксфорд!

Џејмс Петифер, професор по балканска историја на колеџот Сент Крос од Оксфорд, повика на запирање на Преспански договор, кој предвидува преименување на македонската држава во Северна Македонија и цел пакет уставни промени поврзани со тоа.

„’Грчкиот министер за одбрана ги обвинува официјалните лица на ПЈРМ за поткопување на односите’ (‘Катимерини’). Го разбирам погледот на Каменос, но, имајќи ја предвид домашната публика на Димитров, Преспа е осудена на влошување на односите во пракса. Преспа треба да биде запрена“, напиша на својот профил на „Твитер“ балканологот што малку пред тоа ќе твитне: „Среќен сум што сум потписник на ова писмо, кое дава добар, чувствителен став против Преспански ‘договор’, кое лондонски ‘Гардијан’ одби да го печати“.

 

4 Коментари

  1. Па и jаска истото го мислувам, ама не треба од надвор да им се мешаме на Македонците. Македониjа, теку на Македонците, тие да си решаат све, какви се тие гомна Australian, како да се некои штрауси! Иначе моjот став е дека Македониjа да си го запази името, албаните да си ги земне земите, како толкуз сакее во НАТО, Струмица со се предавникот Заев, да си оди кон Бугариjа и без тоа тамо свите се смрлjави бугаришча и црни татаришча!

Оставете Коментар