Прванов: „Вардарска“ или „Нова“ е соодветно за Македонија

Бугарија не е треба да остане индиферентна во спорот за името на Република Македонија, изјави . денеска во бугарскиот град Сливен, Георги Прванов, поранешниот бугарски претседател  во периодот 2002 -2012 година.

Парванов истакна дека единствени од партија Алтернатива за бугарска преродба (АБВ) реагирале на предлогот „Илинденска Македонија“ како ново име на соседна Македонија.

Илинденска Македонија значи откажување од античките претензии на Скопје, но е директно вмешување на бугарската историја. Бугарија не смее да остане индиферентна во овој спор, но тоа е само дел од големата дискусија за нашиот идентитет“ рече Прванов.

Според него, соодветно би било името „Вардарска Македонија“, како географска поим или „Нова“.

2 Коментари

  1. Се додека не се примени Стратегијата за името на проф. д-р Игор Јанев во Генералното собрание на ООН, проблемот со името нема да се реши! . Споровите за државните имиња во меѓународното право не постојат. Сега сме како Република Македонија признаени од 137 држави во ООН, а се гласа со простото мнозинство во сала на ГС на ОН!. Случајот со Ерусалим покажа дека СБ на ООН со ВЕТО НЕ може да не блокира да одиме на Генералното собрание на ООН, и продолжиме членството во ОН под Република Македонија.

  2. Препораките на Советот за Безбедност не се предмет на поништување или на замена или дерогирање. Рез. 817. препорака на Советот за Безбедност НЕ е предмет на поништување или дерогирање! За ова види во AJIL. Повеке види во МСП Советодавната јурисдикција.

Comments are closed.