Ратификуван договорот од Преспа за името

Пратениците на денешното продолжување на 51 седница на Собранието, го усвоија законот за ратификација на Договорот за името потпишан во неделата во Преспа.

„За“ Договорот гласаа сите присутни 69 пратеници, немаше „против“ и воздржани гласови.

Пратениците на опозициската ВМРО-ДПМНЕ не се појавија на седницата.

Непосредно пред гласањето, премиерот Зоран Заев ги извести присутните дека тукушто добил информација дека Североатлантскиот совет донел политичка одлука, поканата за НАТО за Македонија да биде ставена на дневен ред на самитот, што беше проселедено со аплауз.

Грчките весници екпресно ја пренесоа веста за ратификацијата.

6 Коментари

 1. За жал, МНР сега може да испрати писмото до 191 држава-членка на ООН со кое ќе ги извести дека од денес ние сме Република Северна Македонија.

  За информација од 193 земји во ООН под уставното име сме признаени од 137 држави, а са 20 земји немаме дипломатските односи, а овие се потенцијално држави со кои би можеле да добиеме признание под Република Македонија (така цифрата земји на наша стран би била околу 160, а на Грчката само околу 30 држави). Можете, сега да заклучите дека ако би гласале во ООН за уставното име, ние би имале тројна или 80 процентна предност во однос на Грција.
  За прашање како пр. името се гласа со простото мнозинство во сала, а рез. на СБ не блокираат процес во Генералното собрание на ООН.

 2. Еве и малце да се насмееме. Смешката оди вака.
  По 48 часа, според Договорот, МНР известува со Нота 190 држави во ООН дека од овој момент ние сме Република Северна Македонија.
  Потоа, Иванов применува контра-акција, бидејќи смета дека спогодбата е НЕЛЕГАЛНА.
  Тој праќа своја Нота до истите 190 држави на ООН во која се вели да писмото од МНР или Влада НЕ ЗИМААТ во предвид и обзир и дека НИЕ сме Република Македонија, повикувајќи и тие други држави што досега не не признале под уставното име ТОА да го сторат и да не признаат под Република Македонија !!!
  Сега се поставува прашање! Које писмо државите (членките на ООН) да земат во обзир? Да ли оно пратено од МНР и Влада или оно друго писмо од Претседателот на Република Македонија, во кое се вели дека ние сме Република Македонија!

  Во смешките понекогаш има и нешто реално, а и возможно.

  Хахаха!

 3. Еве и малце да се насмееме. Смешка оди вака.
  По 48 часа, според Договорот, МНР известува со Нота 190 држави во ООН дека од овој момент ние сме Република Северна Македонија.
  Потоа, Иванов применува контра-акција, бидејќи смета дека спогодбата е НЕЛЕГАЛНА.
  Тој праќа своја Нота до истите 190 држави на ООН во која се вели да писмото од МНР или Влада НЕ ЗИМААТ во предвид и обзир и дека НИЕ сме Република Македонија, повикувајќи и тие други држави што досега не не признале под уставното име ТОА да го сторат и да не признаат под Република Македонија !!!

  Сега се поставува прашање! Које писмо државите (членките на ООН) да земат во обзир? Да ли оно пратено од МНР и Влада или оно друго писмо од Претседателот на Република Македонија, во кое се вели дека ние сме Република Македонија!

  Во смешките понекогаш има и нешто реално, а и возможно.
  Хахаха!

Comments are closed.