Режисерот Дарко Митревски за договорот: Среќен пат, нема да се сретнеме (ВИДЕО)

Loading...

Авторот на антологиската реплика од филмот Трето Полувреме со порака по објавувањето на договорот за името со Грција.

Дарко Митревски кој десетина години живее во Лос Анџелес вели дека тој нема да биде на истиот пат по кој одат тие што националниот пираз го прикажуваат како победа.

“Пред 6 години оваа реченица им бодеше очи и против неа пењавеа многумина кои изминативе два дена националниот пораз се обидуваат да го протолкуваат како победа. Како и да е, нека ви е честита светлата иднина во која нема да се сретнеме. Нај, нај, најискрено: со среќа на тој пат!”, пишува Митревски кој ја напиша и приказната за филмот.

Честитката од Америка е спакувана во добро познатата сцена од филмот.

Еден од најдобрите македонски филмови на сите времиња се соочува да биде ставен во бункер по договорот за пријателство со Бугарија затоа што во него се зборува за бугарската фашистичка власт во втората светска војна.

5 Коментари

  1. Да бе, знаеме. Македонија е свето име. Се спомнува во Светото писмо. Би сакал Дарко да каже во што договорот е „национален пораз“ за нас. Истото го вели и опозицијата во Грција. Дека договорот бил национален пораз за Грција. Е сега, прашувам чиј пораз е? На Македонија или на Грција?

  2. tebe eden kolku te plaka soros i zaev da jades gomna protiv makedonija.segde te ima .ko proliv si veke proziren

Comments are closed.