Росоклија: Не постои спор, туку диктат за самоубиство на македонскиот народ

Професорот на Универзитет „Колумбија“ во Њујорк, Горазд Росоклија, со кратка и јасна порака на својот профил на „Фејсбук“ за прашањето за разликата за името, како што Резолуцијата на Обединети нации го дефинира проблемот што Грција го има со името на македонската држава.

„Не постои спор и поради тоа нема што да се реши. Постои диктат за самоубиство на еден народ, македонскиот“, напиша членот на Македонска академија на науките и уметностите (МАНУ) надвор од работниот состав и светски признат стручњак од областа на истражувањето на невропатологијата и на невроимунологијата.

 

46 Коментари

 1. Советот за безбедност утврди дека постои разлика околу името која треба да се реши „СО ЦЕЛ ДА СЕ СОЧУВА МИРОТ И ДОБРОСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ ВО РЕГИОНОТ“. Значи ПОСТОИ спор кој ги загрозува мирот и добрососедските односи во регионот и затоа Советот за безбедност ЕДНОГЛАСНО и Генералното собрание на ОН, исто така ЕДНОГЛАСНО, бараат од Македонија и Грција да најдат решение за спорот. Дали Росоклија мисли дека СИТЕ ЗЕМЈИ од светот, членки на Советот за безбедност и Генералното собрание на ОН, што значи ЦЕЛИОТ СВЕТ, бара „самоубиство на еден народ, македонскиот“???

  • Kade e vo rez. 817 “кој ги загрозува мирот и добрососедските односи во регионот и затоа Советот за безбедност “! DOSTA LAZHESHE!

 2. Во светската наука е докажано дека метода на проф. Игор Јанев е начин името Република Македонија да се воспостави во ООН.
  Се друго е пропаганда на СДСМ.
  Во Резолуцијата 817 нема реченица „СО ЦЕЛ ДА СЕ СОЧУВА МИРОТ И ДОБРОСОСЕДСКИТЕ ОДНОСИ ВО РЕГИОНОТ“!!!!!! Ова е измислено од „СДСМ” !!!
  Резолуцијата 817 на Советот за Безбедност на ООН (ПРЕПОРАКА !!!!!!!!!) не е предмет на анулирање, дополнување или дерогирање (со друга резолуција). Исто, Резолуцијата 845 на Советот за Безбедност на ООН (УРГИРАЊЕ/УРЕГЕНЦИЈА !!!!!) не е предмет на анулирање, дополнување или дерогирање (со друга резолуција).
  Науката си го кажа своето!

 3. ВАЖНО Е СЛЕДНОТО:
  Повелбата на ООН е највисок правен документ “УСТАВ” на ООН и сите резолуции мора да се во СОГЛАСНОСТ со Повелбата на ООН!!! Рез. 817. е ДЕФЕКТНА!

 4. КРАЈ на срамните преговори за името!

  Постоји решение за името со признавањето на Република на Македонија во Генералното собрание на ООН! Не признаваат 137 држави членки на ООН!

  Со 20 држави засега немаме дипломатски односи, а кога и со нив ке ги воспоставиме ке имаме над 155 држави во ООН кои не признаваат под уставното име.

  Нема потреба од компромис!

  Треба само да го продолжиме членството во ОН преку Генералното собрание на ООН со уставното име Република Македонија!

  Со излегување од рамката на рез. 817, и од рамката на Времената Спогодба, Грција веќе изврши дерогирање на овие документи. Рез. 817 кај Грците служи за ПОТСМЕВ!

  Целата меѓународна правна НАУКА покажа дека Постоји Решение со признавањето на Република на Македонија во Генералното собрание на ООН!

 5. КРАЈ на срамните преговори за името!

  Постоји решение за името со признавањето на Република на Македонија во Генералното собрание на ООН! Не признаваат 137 држави членки на ООН!

  Со 20 држави засега немаме дипломатски односи, а кога и со нив ке ги воспоставиме ке имаме над 155 држави во ООН кои не признаваат под уставното име.

  Нема потреба од компромис!

  Треба само да го продолжиме членството во ОН преку Генералното собрание на ООН со уставното име Република Македонија!

  Со излегување од рамката на рез. 817, и од рамката на Времената Спогодба, Грција веќе изврши дерогирање на овие документи. Рез. 817 кај Грците служи за ПОТСМЕВ!

  Целата меѓународна правна НАУКА покажа дека Постоји Решение со признавањето на Република на Македонија во Генералното собрание на ООН!

  • Постојат два дополнителни (транседентни) услови за прием на мк во ООН, чие извршување зависи од друга страна.

 6. Повелбата на ООН е највисок правен документ “УСТАВ” на ООН и сите резолуции мора да се во СОГЛАСНОСТ со тој акт.

 7. Игор Јанев за Претседател на Република Македонија!

   • Нашиве не прават разлика меѓу препорака и одлука на ООН

    „Постои решение за проблемот, а притоа нема потреба од промена на името“, вели Јанев, кој како експерт беше во тимот на поранешниот српски министер Вук Јеремиќ за прашањето за советодавното мислење на МСП на ОН за Косово.
    Јанев укажува дека случајот со Ерусалим покажува дека поддршката во Советот за безбедност не е битна или пресудно релевеантна, однсно СБ не може да блокира, а тој донесува ургенција или препорака.
    „Најбитно за нас е што треба да се прави разлика меѓу препорака и одлука на ОН. Резолуцијата 817 е само препорака и не е задолжителна за Генералното собрание на ОН. Препорака за прием никогаш нема безбедносен карактер, во спротивно кандидатот Македонија /ПЈРМ никогаш немаше да биде примен во ОН. Но, нашиве не прават разлика меѓу препорака и одлука и лаички сметаат дека Резолуцијата 817 е неопходно да се замени со нова резолуција, што е очигледно погрешно и претставува заблуда“, смета проф. Јанев.
    Тој додава дека признавањето на името во ОН е единствен начин проблемот да се реши на достоинствен начин за Македонија, а дека секаков компромис од етичка и политича гледна точка е неозможен и неприфатлив, затоа што, според него, „достоинствено политичко решение со Грција не постои“.
    Од сите овие причини Јанев ја изнесе преку интернетот петицијата кој е потпишана од речиси 10.000 лица, а со неа тој ја предлага следната процедурта: раскин на преговорите водени со медијација на Нимиц, кој потоа го известува генсекот на ОН за крај или траен прекин на преговорите, потоа Гутереш и Грција бараат итна седница на СБ кој ќе донесе резолуција, која е ургенција, што значи не е обврзувачка или ќе се донесе само претседателско соопштение во кое ќе се повикаат двете страни да ги продолжат преговорите. Но, ООН не можат да ја натераат Македонија да преговара за своето име, а Македонија потоа поднесува барање за дневен ред на ГС на ОН, предлогот по гласањето во Генералниот комитет составен од 20 држави поминува (со голема веројатност) и се става на гласање на ГС на ОН каде се одлучува со просто мнозинство за барањето за продолжување на челнствотот на земјата под нејзиното уставно име. Таа резолуција најверојатно ќе ја спонзорира Турција,а кога таа ќе се изгласа за Македонија прашањето со името во ОН е завршено, така што веќе немаме проблем со ОН ни со Грција.
    Ова е патот кој веќе 20 години и можеби повеќе го предлага проф. Јанев, но и други авторитети. Зошто Македонија не се ни обиде да тргне по овој пат, туку влезе во политички преговори буквално „одејќи по ножот“ можеби ќе се дознае некогаш ако се отворат архивите за едно од најконтроверзните дипломатски прашања на 20. и 21. век.
    https://denesen.mk/bitka-za-imeto-prof-igor-janev-nashive-ne-pravat-razlika-megju-preporaka-i-odluka-na-on/

 8. Јас веќе пишував дека Игор Јанев своите заклучоци ги донесува врз погрешни или нецелосни податоци. Еве што пишува во Резолуцијата 817: „Noting however that a difference has arisen over the name of the State, which needs to be resolved in the interest of the maintenance of peaceful and good-neighbourly relations in the region“. A дека Резолуцијата 817 е „дефектна“ никој од земјите членки на Советот за безбедност, нити некоја од земјите членки на Генералното собрание на ОН не рекла. Тоа го вели Игор Јанев наспроти целиот свет!

  • Еден имаш бујна машта, еве што пишува https://www.nato.int/ifor/un/u930407a.htm :

   Resolution 817 (1993)

   The Security Council,
   •Having examined the application for admission to the United Nations in document S/25147,

   •Noting that the applicant fulfils the criteria for membership in the United Nations laid down in Article 4 of the Charter,

   •Noting however that a difference has arisen over the name of the State, which needs to be resolved in the interest of the maintenance of peaceful and good-neighbourly relations in the region,

   •Welcoming the readiness of the Co-Chairmen of the Steering Committee of the International Conference on the Former Yugoslavia, at the request of the Secretary-General, to use their good offices to settle the above-mentioned difference, and to promote confidence-building measures among the parties,

   •Taking note of the contents of the letters contained in documents S/25541, S/25542 and S/25543 received from the parties,

   1.Urges the parties to continue to cooperate with the Co-Chairmen of the Steering Committee of the International Conference on the Former Yugoslavia in order to arrive at a speedy settlement of their difference;

   2.Recommends to the General Assembly that the State whose application is contained in document S/25147 be admitted to membership in the United Nations, this State being provisionally referred to for all purposes within the United Nations as “the former Yugoslav Republic of Macedonia” pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State;

   3.Requests the Secretary-General to report to the Council on the outcome of the initiative taken by the Co-Chairmen of the Steering Committee of the International Conference on the Former Yugoslavia.

   ЕДЕН, ПРЕСТАНИ СО ЛАЖЕЊЕ!

 9. Da be za vas komunjarite ima posebna rezolucija, za dnevni potrebi koj kakva otstapka ke vi pobara vednas naogate nekoe clence.

 10. Зоран, Зоран. Прочитај ја Резолуцијата 817 и самиот ќе го видиш тоа „членче“. Се надевам дека нема да ти биде тешко да го сториш тоа. Резолуцијата е само една страница. Направи малку напор.

  • Ти тнр. „еден” не си ниту правник, а уште помалку професор, седи си дома и не продавај „муда за бубрези”.! Правиш будала од себе и од тие од Бихаћка.

  • Посебно, еден прочитај:

   Resolution 817 (1993)

   2.Recommends to the General Assembly that the State whose application is contained in document S/25147 be admitted to membership in the United Nations, this State being provisionally referred to for all purposes within the United Nations as “the former Yugoslav Republic of Macedonia” pending settlement of the difference that has arisen over the name of the State;

   Ако и сега не ти е јасно оди на лекар.

   • EDEN, Kade e vo rez. 817 “кој ги загрозува мирот и добрососедските односи во регионот и затоа Советот за безбедност “!
    EDEN, DOSTA LAZHESHE! Odjebi!

 11. Решение на проф. Игор Јанев е објавено во ВРВНИ СВЕТСКИ СПИСАНИА, а мислења на такви како „еден” потекнуваат од лаици од Бихаћка!
  Ова што застапува проф. др Игор Јанев е НАУКА, а она што повторува СДСМ е тупава пропаганда!
  Повелбата на ООН е највисок правен документ “УСТАВ” на ООН и сите резолуции мора да се во СОГЛАСНОСТ со Повелбата на ООН!

  • Ставовите и коментари на лицето „еден” да не се зимаат во дискусијата како битни или релевантни. Лицето кое се постира како „еден” е сериозен псхијатријски случај.

   • Море лесно е со „еден”, еден ко ниеден, но проблемот е со лудиот Зајко! Нема кој Зајко да го затвори во некоја добра лудница со решетки, случајно да не избега!

 12. И што сега по овие „силни“ коментари? Пишува ли во Резолуцијата 817 онака како што јас велам или пишува како што вели Игор Јанев?

  • “PENDING SETTLEMENT of the DIFFERENCE” то пишува неписмени еден! Се работи за препорака (recommendation) до ГС на ООН. Описмени го и твојот Заев. Одлуката е на ГС!

  • Еден, а кој си Ти, ајде кажи ни го името. Не изигравај академски човек со такво непознавање англиски. За твојот шеф Заев е познато дека нема речиси никакво образование.

 13. А кој во светот вели дека Резолуцијата 817 е во спротивност со Повелбата на ОН? Единствено Игор Јанев. Игор Јанев против целиот свет.

 14. Македонска страна е изиграна “до коска”!
  Името, всушност, никогаш не беше загрозено, бидејќи Грција играше мајтап со македонската дипломатија.
  Игор Јанев е во право! Ако една страна воопшто не сака договор, како да се постигне „брзо решение на разлика”! Резолуцијата 817 е во спротивност со Повелбата на ОН и служи за потсмев!!!
  Кој знае знае, кој не знае ќе научи! Резолуцијата 817 подразбира ЗАБРАНА мешање во внатрешната јурисдикција (Уставот НА МАКЕДОНИЈА) , што е ДИРЕКТНО спротивно на член 2(7) од Повелбата: НЕМЕШАЊЕ ВО СТРОГА ВНАТРЕШНА ЈУРИСДИКЦИЈА!

 15. Резолуцијата 817 подразбира и вклучува флагрантно МЕШАЊЕ во внатрешна јурисдикција спротивно на член 2( став 7) од Повелбата кои јасно ЗАБРАНУВА МЕШАЊЕ во внатрешна јурисдикција. Се е јасно, освем за дебили од типот “еден”, Заев и Шекеринска. Што кажа еднаш Росоклија „две будали и една гуска”.

 16. Резолуцијата 817 подразбира и вклучува флагрантно МЕШАЊЕ во внатрешна јурисдикција спротивно на член 2( став 7) од Повелбата кои јасно ЗАБРАНУВА МЕШАЊЕ во внатрешна јурисдикција. Се е јасно, освем за дебили од типот “еден”, Заев и Шекеринска. Што кажа еднаш Росоклија „две будали и една гуска”.

 17. Резолуцијата 817 подразбира и вклучува флагрантно МЕШАЊЕ во внатрешна јурисдикција спротивно на член 2( став 7) од Повелбата кои јасно ЗАБРАНУВА МЕШАЊЕ во внатрешна јурисдикција. Се е јасно, освем за дебили од типот “еден”, Заев и Шекеринска. Што кажа еднаш Росоклија „две будали и една гуска”.

  • Претседателот Иванов обрна внимание на дополнителните нелегални услови за прием во ООН (претходно откриени од Игор Јанев и потврдени во Иѕвштајот на Меѓународната Кризна Група) https://gadebate.un.org/en/67/former-yugoslav-republic-macedonia на 67 УНГА: „Today, it seems “absurd” to be named “a former” nation. Recalling that the International Court of Justice 1948 advisory opinion had determined that placing additional criteria on United Nations membership contravened the United Nations Charter, he said that his country had been deprived of the right to self-identification.“ ВНИМАВАЈТЕ: „Recalling that the International Court of Justice 1948 advisory opinion..placing additional criteria on United Nations membership contravened the United Nations Charter“.

 18. ИГОР ЈАНЕВ Е АПСОЛУТНО ВО ПРАВО. НИКОЈ НЕМАШЕ МАДИЊА ВО ПРЕТХОДНИТЕ ВЛАДИ, ТОА ДА ГО ПРИФАТИ!

Comments are closed.