САД со помала помош за Македонија во 2019

Loading...

Американскиот државен секретар Мајкл Помпео објави дека паралелно со засилената акција на Русија на Балканот, САД ја намалува финансиската поддршка на регионот.

Зборувајќи во комитетот за надворешни работи во Претставничкиот Дом на САД, Помпео откри дека предлог буџетот на американскиот Стејт Департмент за финансиската 2019 година ги намалил трошоците за помош во дел од Балканските земји.

Според предлогот најголем удар ќе доживее финансиската помош за Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина.

Фото: Твитер

1 Коментар

  1. Со решението да се намали финансиската помош за Македонија, Албанија и Босна и Херцеговина, САД докажуваат дека стриктно ќе ја спроведуваат изборната агенда на претседателот Трамп да ја ограничат помошта за земјите, кои ништо не презеле за демократски промени и за култивирање на рожбеноста во своите земји, а во прв ред во земјите од нехристијанскиот свет, кои ја продолжуваат досегашната политикантска пронаталитетна програма. Да не заборавиме дека оваа 2018 г, се навршуваат 50 години, цел пола век, од прифаќањето на РЕЗОЛУЦИЈАТА на ООН за планирање на семејството и усогласување на својот демографски раст со сопствените социо-економски, финансиски и територијални можности и капацитети. За жал, политичката платформа на татковинските кругови во македонското комунистичко движење, во СКМ, за ограничување на солидарноста спрема рожбеноста на манипулираното албанското малцинство постојно беше одбивана од „интригантите од северо-западот“, според оценката на К. Црвенковски. За жал таквата политичка манипулација продолжи и по уривањето на Владата на Н. Кљусев и политикантската ујдурма со владата на П. Гошев во 1993. Иако е значаен и важен, но сепак е ирелевантен фактот дали и колку ваквата финансиска рестрикција на Владата на претседателот Трамп ќе ја следат владите на другите земји! Оградувањето од досегашната политика во дадените земји, дури по цена на допуштање пенетрација на Русија во регионот и во Македонија, јасно сведочи за нивно радикално исфрлање од кругот на пријателски цивилизирани земји!!! А фактот дека Косово не е наведено, може да значи и нешто сосема трето. Оти не треба да заборавиме, дека научната „фаланга“ во САД, како и руската некомпрадорска интелигенција, кои заедно ја бијат битката со демографската експолозија во светот, дека тие оперираат со терминот „косовизација на ЕУ и светот“. Под него ја подразбираат политиката на лево-радикалистичките кругови за социјални привилегии и територијални проширувања и преселби на накотените народи и цивилизации. А „Косово е апсолутен шампион во светот по рожбеност“, според првата изјава на првиот комесар на ООН за Косово – А. Кушнер. И не заборавете, и не чудете се на изјавите и на јазикот на претседателот Трамп. Тој е повикан од … со политички некоректен јазик да ги популаризира научните вистини, и да ги реактуализира вечните хуманистички идеали и интереси на човештвото!

Comments are closed.