„Шупотењето“ на Ципрас за Нова Македонија – пишува Горан Момироски

Најголемиот дел од македонските медиуми денеска почна да прославува по изјавата на грчкиот премиер Ципрас кој од Солун даде изјава која што македонските новинари и уредници очигледно не сакаат или можат да ја разберат. И со тоа создаваат лажна надеж мислејќи дека со тоа и помагаат на владата.

Ако ги читате сите релеванти македонски медиуми ќе сватите дека Ципрас е среќен што македонскиот колега Заев пред повеќе од 100 дена јавно прифати географска одредница и дека проблемот со името веќе не постои.

Ако пак повнимателно и подлабоко прочитате што ни кажува Ципрас од Солун јасно е дека тој ни ја одредува линијата на постоењето и ни дава само една можност во преговорите што продолжуваат денеска во Њујорк.

Ципрас како најдобар историчар на светот определи кога настанале Македонците и од кога треба да се чувствуваат како дел од својата нација. И врз основа на тоа да го променат името. Во стил на најголем наследник на комунистичките традиции тој ја поставува 1934 година кога Коминтерната со резолуција ја призна македонската нација за камен темелник на нашето постоење. Пред тоа според Ципрас за разлика од 25 вековниот грчки чист ДНК континуитет ние сме биле амеби, парамециуми и евентуално Словени и Албанци.

„Имаат државен ентитет што 70 години се вика Македонија, а немаат никаква врска со Александар Велики и со овој историски тек. Имаат словенски и албански корени и го признаваат тоа. Што значи, ако добиеме одредница пред името Македонија е голема победа и уште поголема да се договориме дека едно е нашата Македонија што доаѓа од долгата традиција на грчкиот антички свет, а друго е нивната традиција и нивниот културен знак“, изјавил Ципрас во Солун по средбата со градоначалникот Бутарис кој меѓу другите причини пред неколку дена беше истепан поради Македонското прашање.

Ципрас со изјавата јасно ни става до знаење дека Македонија не може да има минато подолго од 7 децении, дека ништо што се случило пред тој период не може да се поврзе со нас. Тој дури сега оди и потаму од тезите дека оваа Македонија нема врска со Антиката туку се обидува да докаже дека немаме врска ниту со Прличев, Пејчиновиќ, па ниту со Гоце Делчев или Питу Гули кои живееле пред повеќе од 70 години. Главната теза му е дека нема да дозволи било какво поврзување на антиката со модерната македонска држава.

Ако овие зборови на Ципрас се претворат во дипломатски речник и виртуелно се стават на масата на која денеска во Њујорк преговараат Коѕиас и Димитров со помош на Нимиц, јасно е кој е фаворитот на Грција.

Тоа е РЕПУБЛИКА НОВА МАКЕДОНИЈА со употреба по принципот Ерга Омнес и со уставни промени кои што нема да бидат козметички туку темелни, со промена на стотина членови од уставот.

Од сите предлози на Нимиц по пат на елиминација останува само Нова како јасен дисконтинуитет од Античка Македонија.

Грција не ја прифаќа опцијата Република Македонија – Скопје (Скопје) затоа што така нема да може да наметне ново именување на нацијата пред светот како Македоноскопјани, иако за нив во Грција тоа ќе остане да се користи во пежоративна смисла.

Македонија не ја прифаќа Горна Македонија ако мора да прифати ерга омнес и менување на уставот а овој предлог е проблематичен и за Грција затоа што потоа треба да објаснува каде е Долна Македонија, кој живее во неа и да се соочи со барања за почитување на националните права на Македонците таму.

Бугарија како очигледен важен чинител во преговорите не прифаќа Северна Македонија затоа што со тоа таа го губи историското наследство од Античка Македонија. Во моменти кога Заев ги среди односите со Софија сигурно нема да му отвора на Борисов конфликт со целата научна јавност која е против Северна како решение за нашето име.

Вардарска, за Грција е полоша варијанта затоа што Вардар или Аксиос постола и во антиката и сега, со неа нема јасно разгранучивање на историјата и на новата Македонска нација од виртуелниот ентитет кој што Грција го гради последниве две децении во трите свои региони крстени како македонски.

И на крајот останува само опцијата Нова Македонија, која како да се отсликува во зборовите на Ципрас.

Варијанта која што на цел свет треба да му каже дека „Оваа Македонија не е таа славната грчка и античка Македонија“. Оваа Македонија е вештачката, создадена со потпис на Сталин и Тито, земја во која живеат наследници на Словените и Албанците.

Се разбира ова е само анализа на автор кој не е дел од масата во Њујорк и суди според изјавите на главните актери во процесот. Затоа не треба да се исклучи дека Ципрас како во неколку случаи предходно ќе даде друго објаснување, ќе се повлече од своите зборови и ќе најде оправдување на некој друг потег и позиција. Особено ако се точни информациите дека САД и Германија како главни спонзори на процесот на преговори се лути на Атина а се задоволни од тоа што Македонија прифатила Илинденска Македонија со промена на уставот и принципот Ерга Омнес.

фото

23 Коментари

 1. Во своите говори Грчки филозоф Демостен напаѓаше Филип и Македонци во своите беседи „Филипики”„ сметајќи дека Македонци се варвари! Тие не биле Грци!!!
  Тоа го учат на сите факултети за историја во светот.
  Македонија НЕ е Грчка и Македонците кои поробиле Грција, не биле Грци!
  Не постои Грчка Македонија, освем хипотетички како регион.
  Грција НЕМА монопол врз историското наследство на Античка Македонија!

 2. Точно е дека имаме ентитет што 70 години се вика Македонија и немаме никаква врска со Александар Велики. Точно е дека како држава Македонија постои од 1943 год. Нормално дека нема никакво поврзување на антиката со модерната македонска држава. Општо е познато дека денешните Македонци во РМ се потомци на Словените, дојдени на овие простори во 7-ми век од нашата ера. Што е чудно во ова?

  • Ima i takvi kako tebe sto uste talkaat so cevkite vo stampo dnoto na Dunav. Prost broj j… ga. I da te prasam nesto-Koga go forsiravte Dunav vo VI ili VII vek koj ve vodese ili kako neorganizirana diva orda trgnavte preku tolkava reka na organizirana vojska od drugata strana? Sto vika wikipedia?

 3. Демостен го напаѓаше Филип („и Македонци“) и ги нарекуваше варвари затоа што Филип и Македонците биле прости, заостанати, неписмени за разлика од Атињаните. Демостен и таквите Атињани ги нарекуваше варвари, а не само Филип и Македонците. Што учат на сите факултети за историја во светот може да се види во писмото до претседателот Обама во кое 376 професори од најелитните факултети во светот потврдуваат дека античките Македонци биле Грци.

 4. Грција НЕМА монопол врз историското наследство на Античка Македонија !
  Македонска Влада треба да преземе мерки да ја блокира Англиската – САД ENG Википедија, како што направи и Турција, поради ФАЛСИФИКУВАЊЕ Историја! Антички Македонци не биле Грци!

  • И според српската Википедија Македонци не се Грци, туку Варвари со друг јазик: https://sr.wikipedia.org/sr/Античка_Македонија . Пишува: “Македонија је заузимала север Балканског полуострва и простирала се северно од Тесалије. На истоку се граничила са Тракијом, а на западу са Илиријом. Плодне равнице стварале су повољне услове за развој земљорадње. Стари Грци сматрали су Македонце варварима. Такав став нарочито је истицао Демостен. Међутим, Тукидид и Херодот истицали су грчко порекло македонских владара заснивајући ту теорију на сличности између два језика и називима месеца у македонском календару.”

 5. А како ќе бидат „блокирани“ 376-те професори на Оксфорд, Кембриџ, Харвард, Принстон, Укла, Станфорд, Беркли и др. универзитети во САД, професорите од врвните универзитети во Германија, Канада, Аустралија, Финска, Шведска, Италија, Холандија, Данска, Унгарија, Швајцарија, Египет и т.н., кои ги учат своите студенти дека античките Македонци биле Грци? И тие ли ја фалсификуваат историјата?

 6. Игор Јанев, наместо да читаш историја од српска Википедија, прочитај што велат 376 професори од врвните универзитети во светот. Во писмото до претседателот Барак Обама, потпишани се сите со име и презиме, со која област од науката се бават и од кои универзитети се. Освен ако не мислиш дека српска Википедија …

  • Твојот Заев неколку дена пред соочувањето со Мицковски излажа за уште нешто. Имено, независно од тоа дали се согласувате со предлогот или не, тој рече дека со Ципрас се договриле за името Република Илинденска Македонија, по што, за ден или два, беше демантиран, односно Грците експресно го отфрлија тоа што наводно било договорено. Така што, Грците само кратко пред дуелот избришаа под со Заев, го треснаа од земја така силно што не само нему, туку на цела Македонија и нанесоа невиден срам (вклчучувајќо го тука и мнозинството во РМ кое не се согласува со Илинденска Македонија), па оттука, да бевме нормално и колку-такво здраво општество, Заев немаше ни да се појави на било каков дуел. Што тогаш да разговарате со човек за кој е познато дека на секои пет минути ги менува изјавите и дека тоа што во овој момент го кажува, ќе важи не подолго од времето потребно за да излезе низ врата. Дијагноза на Заев (а и твоја „еден”): Биполарното растројство е психијатриска состојба дефинирана како повторувачки епизоди на значително нарушување на расположението. Овие нарушувања може да се случат во еден спектрум кој се движи од ослабувачка депресија до незауздана манија. Поединците кои страдаат од биполарно растројство вообичаено искусуваат флуидни состојби на манија, хипоманија или она што се нарекува мешана состојба поврзана со депресивни епизоди.
   Во основа, болеста се состои од две фази кои периодично се менуваат: манија (хиперактивност, восхитеност, радост, чувство на семоќ) и депресија (пасивност, чувство на безволност, безвредност, немоќ, тага и очајување).
   Овие клинички состојби се разликуваат од нормалните промени на расположението. Растројството има потподелби: биполар I, биполар II, и циклотомично растројство, при што биполар I и II можат да доведат до рапидна цикличност на расположението во текот на годината.
   Исто така нарекувано биполарно афективно растројство до скоро, неговото сегашно име е од понов датум и се однесува на кружењето меѓу “високи” и “ниски” епизоди; и го заменува стариот термин манично-депресивни психози, назив кој го дал Емил Крепелин (1856 – 1926) во доцниот деветнаесетти и почетокот на дваесеттиот век. Тој е германски психијатар и се смета за основач на модерната научна психијатрија. Новиот термин е создаден за да биде неутрален, и да се избегне стигмата кај пошироката јавност која доаѓа од спојот на зборовите “манија” и “депресија”.

 7. Зоран, често ме прашуваш, а дали ги читаш одговорите? Што вика Википедија (особено српската Википедија) знае Игор Јанев. А ти би требало да знаеш за востанието во Византија во 602 година предводено од Фока. Тој бил заповедник на војската на Византија што ја чувала границата на Дунав од Аварите и Словените. Тоа успешно го правел се до 602 година, кога се побунил против тогашниот император Маврикиј. Ја напуштил границата и со војската тргнал на Константинопол. Тогаш се случува најмасовниот пробој на Аварите и Словените на Балканот. Инаку, Византиците не се интересирале кој ги предводел Аварите и Словените. Во нивните извештаи од границата на Дунав и борбите нема многу податоци.Тие дури и ја потценувале опасноста од нив.

  • Kolku ednostavno! Nekoj doaga da te ubie ili pak da te istera od doma a ti ne si zainteresiran. A koga otisle taka nezainteresirani na Konstantinopol gi povlekle li i familiite so niv? Ima li troska logika?

 8. Зоран, историјата е наука и се заснива на докази и факти, а не кому што му изгледа логично, а што нелогично. Што би било, ако сакаш да ја дознаеш вистината, да учиш од историјата, а не да седиш и да мозгаш што е логично, а што нелогично? И во што се состои твојата логика овде? Не било логично Византиците да не се интересираат кој ги предводел дивите племиња на Аварите и Словените? Што тука не е логично? Или тоа што ја потценувале силата на тие племиња и што Фока повеќе сакал да стане император одошто да ја брани границата. Не ја владееш баш најдобро логиката иако се повикуваш на неа.

 9. СЕ Е ГОТОВО! НЕМА ПРОМЕНА НА ИМЕТО! ПРЕГОВОРИТЕ ПРОПАДНАА!

 10. Брату ,, Еден ” , а што велат твоите еминентни професори за прогонот на Македонците од Егејот и доселувањето со манџирите и пондите, уште има живи сведоци од Беломорска Македонија што Грците ги нарекуваат со зборот Ендопи што значи домородци и сега што правиме тие велат се Македонци исти јазик зборуваме , дали според тебе треба да ги послушаме ,,еминентните професори” и на нашите Егејци да не им веруваме , кој лаже сега? И дали кога дојдоа Словените не се измешале со Античките Македонци или нашле Сахара тука ? Не се срами од својата историја , и од антиката , словенизмот до денешниот современ Македонец , името ни е големо , ќе пробаат да ни го земат . Каде е осудата од Европа за непочитувањето на малцинските права во соседството ? И на крајот дали сметаш дека ако не прекрстат ќе се затвори магично Македонското прашање?

 11. Зоран, премногу „паметни“ прашања поставуваш, така да јас не можам да одговорам. На вакви прашања можат да ти одговорат некои врвни експерти како Васил Иљов, Дардан Венетски и сл.

Comments are closed.