„Уште во насловот се гледа дека наместо да се преговара за разликите за името, се преговара и се се регулира историјата, македонскиот идентитет, меморијата, уставниот и политичкиот систем, културата. Во правото за ваквите договори велиме дека  октроирани, односно наметнати, изјави, меѓу другото, професорката Гордана Сиљановска на трибината насловена  „Договорот на Грција со ‘втората страна’“.

Значи „Алсат м“ ќе може, ама не може МТВ вели во еден момент професорката.

Сиљановска уште вели дека кога сте во друштво на „венецијански трговци само Шекспир може да помогне“

7 Коментари

 1. Со Договорот Димитров-Коѕиас, државата Македонија станува територија без народ и историја и северна грчка провинција. Не биди гробар на својата татковина!
  Затоа, НЕ ГЛАСАЈ! БОЈКОТИРАЈ! Никогаш Северна! Секогаш Македонија!

 2. Претседателот Иванов 2012. во ООН во својот говор во Генералното собрание на ООН обрна внимание на дополнителните нелегални услови за прием во ООН (претходно откриени од Игор Јанев и потврдени во Извштајот на Меѓународната Кризна Група) https://gadebate.un.org/en/67/former-yugoslav-republic-macedonia на 67 UNGA:
  „Today, it seems “absurd” to be named “a former” nation. Recalling that the International Court of Justice 1948 advisory opinion had determined that placing additional criteria on United Nations membership contravened the United Nations Charter, he said that his country had been deprived of the right to self-identification.“, кажа Иванов 2012. во Генералното собрание на ООН.
  Резолуцијата 817. на СБ на ООН е правно дефектна во дел на реферирањето и посебно во дел на преговорите за идентитетот на една суверена и независна држава, кандидат за членството во ООН и потоа полноправна членка на ООН, чиј идентитет не е признаен од ООН, при тоа проблематизирајки го суверенитетот на новата членка на ООН.
  Као што кажа И. Јанев: ИМЕТО е правниот идентитет во меѓународен правен промет и меѓународните односи, и овој идентитет (ИМЕТО) е „есенцијален елемент” на ПРАВНИОТ СУБЈЕКТИВИТЕТ (меѓународен ПС) на една држава во меѓународен правен промет, односно државата како меѓународно правно лице.

  • Не се само дефектна Резолуцијата 817. на СБ на ООН, туку и Резолуцијата 47/225 на ГС на ООН е правно дефектна бидејќи проблематизира правниот идентитет на една суверена држава, имплицирајќи дека споровите за државни имиња (државно име) постојат!
   (А познато е во меѓународното право дека една држава со која било друга НЕ МОЖЕ да има спор околу своето државно име). Спорови за државните имиња НЕ ПОСТОЈАТ!
   Споровите за идентитет (национален или/и правен ID) НЕ ПОСТОЈАТ!
   Спогодбите за национален или/и за правен ID се, правно, бесмислици.

 3. За Македонија е среќа да има правници како проф. Г. Сиљановска и проф. Д. Апасиев.
  За жал Влада на РМ немаше вакви луѓе ниту сега, кога потпишаа комичен тн. Договор од Преспа, ниту во почеток 1993. кога претставниците на РМ немале претстава за дополнителните услови во ООН.

Оставете Коментар