Со протести не се решава името, вели поглаварот на грчката црква

Јеронимос, Поглавар на Грчката православна црква, смета дека прашањата, како што е она со спорот со името, не се решава со протести, јави дописничката на МИА од Атина.

На протестот во Атина пред четири месеци имаше и претставници и од ГПЦ, но сега грчкиот архиепископ вели дека неговиот став е дека ваквите прашања не се решаваат со протести.

„Црквата рече: името Македонија не е лесно да го дадеме, да го позајмиме“ вели Јеронимос според „одговорен е парламентот, ќе одлучи, ќе преземе одговорност и уште нешто Парламентот не е сам, се гласа од народот.“

2 Коментари

  1. Прво, ГПЦ се откажа од православието, го погази Православниот канон, исто како и БПЦ! Второ, Македонија и Македонците никогаш не биле, не се и нема да бидат Грци! Трето, Грчката држава и народ одржуваат Протести со цел да извршат Културен геноцид врз Македонците и врз Македонија и за тоа злосторство ќе одговараат пред меѓународен суд за злосторства врз човештвото!

Comments are closed.