Судење за 27 април: Сведок може да го урне обвинението

Шокантно тврдење на сведок во процесот за 27 април што може да го урне судењето на векот во Македонија.

Првиот сведок Сашко Коцевски вработен во технички служби на собранието во моментот на избор на спикерот Талат Џафери бил во режија и со колегите следеле на камери што има во пленарната седница.

Коцевски и колегите следеле гласањето и заклучиле дека Али Ахмети и Бранко Маноиловски не биле во сала во момент на гласањето што значи дека 60 пратеници гласале за Талат Џафери (49 СДСМ, 8 ДУИ 3 АА)

Според сведокот пред гласањето и пратениците на БЕСА излегле од салата.

Подоцна во текот на процесот обвинителката рече дека не е важно дали 60 или 61 пратеник го гласале изборот на Џафери бидејки тема на процесот било бруталното насилство во Собрание.

Со тоа обвинителството практично признава дека има проблем со обвинителниот акт затоа што во него стои дека обвинетите се гонат за попречување на избор и на тоа се темели обвинението по членот 313 ок КЗ.

Досега во процесот сведоците не само што потврдија општопознат факт дека Џафери бил преходно избран туку сега и дека е избран со само 60 гласови што е спротивно на законот.

Со оглед на тоа што обвинителката со своето денешно објаснување потврдува дека се води процес за насилство а не за тероризам, обвинението за 27 април де факто е на стаклени нозе и сите обвинети мораат да бидат пуштени на слобода.

4 Коментари

 1. Кој го напишал овој текст? Дете од четврто одделение? Сведок дека Џафери не бил избран од 61 пратеник??? Така ли се утврдува дали е Џафери избран од мнозинството пратеници? Според чл. 97 од Деловникот на Собранието, цитирам „… заради точно утврдување на резултатот од гласањето…“ „… Гласањето може да се врши и со поименично изјаснување на пратениците“. Ако постоело сомнение дека не гласале 61 пратеник за Џафери, зошто опозицијата не побарала ПОИМЕНИЧНО ИЗЈАСНУВАЊЕ НА ПРАТЕНИЦИТЕ??? Сега ли, со некаков сведок, ќе се утврдува тоа што е пропуштено со деловникот да се направи? И уште ЌЕ ПАДНЕЛО ОБВИНЕНИЕТО? А тој што го напишал текстов напишал и една ГОЛЕМА ГЛУПОСТ. Напишал дека обвинението било ЗА ПОПРЕЧУВАЊЕ НА ИЗБОР и се темелело на чл. 313 од КЗ. Кога би имал барем малку поим за тоа што го пишува, ќе знаеше дека обвинението кое се темели на чл. 313 е за загрозување на уставниот поредок или безбедноста на Република Македонија. Никаде во чл. 313 не се зборува за некакво ПОПРЕЧУВАЊЕ НА ИЗБОР, туку покрај другото, за „ОПШТОООПАСНО ДЕЈСТВИЕ ИЛИ АКТ НА НАСЛИЛСТВО, СОЗДАВАЈЌИ ЧУВСТВО НА НЕСИГУРНОСТ ИЛИ СТРАВ КАЈ ГРАЃАНИТЕ“. Е за тоа е обвинението, а не за „попречување на избор“. Знам дека текстовите што ги објавувате се невистини и извртени вистини за замајување на читателите. Нека ви служи на чест.

   • Ме фасцинира вистината дека глупоста на луѓето е безгранична. А тоа на страниците на овој портал најдобро се гледа.

    • Јас пак сум “фасциниран“ со твојата омраза кон Македонија. Секако јасно ми е дека е тоа резултат на долгогодишно перење мозок и автошовинизам кој го рефлектираш во изобилие!
     Како прво, сведокот кој зборува е исто што и било кој сведок само дава свое видувањекое е резултат на неговата перцепција и капацитет. За да биде избран претседател на Собрание потребно е да се следи процедурата која е дадена со правилник која пак завршува со ЗАПИСНИК во кој точно е наведено колку имало За колку ПРОТИВ и колку воздражани, се надевам дека тебе како регистриран ВЕЛЕПРЕДАВНИК тоа ти е јасно?!
     Можеш да шпекулираш и да изведуваш ментални егзибиции колку и да сакаш но фактите говорат следно:::::
     -на 27 Април 2017 преку државен удар е преземена власта во Р. Македонија (актерите се познати)
     -по државниот удар, инаку режиран и многу вешто спакуван, Македонија е окупирана земја!!!!
     Мене само не ми е јасно дали овие кои повикуваат на легалистички методи за отпор се заедно во играта со овие квислинзиве или се толку мутави?
     За тебе ми е јасно не се труди да објаснуваш, туку дали си платен или очекуваш да те платат?

Comments are closed.